Zlata Hrvoj-Šipek imenovana glavnom državnom odvjetnicom

Sabor je u ponedjeljak većinom glasova imenovao Zlatu Hrvoj-Šipek glavnom državnom odvjetnicom na četiri godine.

Za njen izbor glasovalo je 80 zastupnika, 40 ih je bilo protiv. “Čestitam joj i želim uspjeh u radu”, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Za Hrvoj-Šipek, koja je do sada bila zamjenica glavnog državnog odvjetnika, vlada se odlučila nakon razgovora sa šest kandidata koji su se javili na raspisani poziv.

Čelno mjesto u DORH-u upražnjeno je od sredine veljače, kada je Dražen Jelenić podnio ostavku, nakon otkrića Nacionala da je član masona.

Hrvoj Šipek je godinama vodila građanski odjel DORH-a i ima veliko znanje u građanskim predmetima. U DORH-u je od 2000. godine, a u njega je došla pripajanjem dotadašnjeg Državnog pravobraniteljstva. Prije dolaska u DORH radila je u javnom pravobraniteljstvu u Karlovačkoj županiji.

U dva navrata bila je birana za predsjednicu DOV-a, predaje na Pravosudnoj akademiji, autorica je više stručnih radova i bila je članica brojnih radnih skupina za izradu zakona. Specijalizirana je za arbitražne postupke.

Sabor je Ivanu Jakir-Bajo, glavnu državnu rizničarku i pomoćnicu ministra financija, imenovao novom viceguvernerkom Hrvatske narodne banke (HNB), tu dužnost preuzima 1. srpnja.

Zdravka Vukića imenovao je ravnateljem Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), a Igora Vulju zamjenikom ravnatelja Agencije.

Komentiraj