Zlata Đurđević potvrdila da je poslala prijavu za šeficu Vrhovnog suda

U ponoć je istekao rok javnog poziva za čelnu osobu Vrhovnog suda. Prijavu je poslalo četvero kandidata i kandidatkinja. Među njima je i Zlata Đurđević, potvrdila je za N1. Prijavu je, kaže, poslala poštom, pa je Državno sudbeno vijeće još nije zaprimilo.

Predsjednika Vrhovnog suda, podsjetimo, predlaže predsjednik Republike, a potvrđuje hrvatski sabor. Zoran Milanović više je puta ponovio da će njegova kandidatkinja biti profesorica Zlata Đurđević, a iz HDZ-a i još nekih parlamentarnih stranaka već je najavljeno da nju neće podržati.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je i kandidaturu Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. “Imamo kandidatkinju s neupitnim pravnim znanjem. Istovremeno imamo osobu koja je spremna suočiti se s brojnim problemima u pravosuđu. Zbog toga smatram da je ona izvrstan kandidat i osoba koja je spremna pokrenuti promjene u pravosuđu. Hoće li ona to i biti, ovisit će o volji vladajuće većine. Kada prođu lokalni izbori, kada se strasti spuste, nadam se da će razum prevladati. O tome će se glasati kada nadležni odluče. Bilo bi dobro da se možda s time pričeka – da prođu lokalni izbori – kako se cijeli taj izbor ne bi ispolitizirao za dnevnopolitičke svrhe”, rekao je, kako prenosi HRT.

Ranije jutros predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković potvrdio je da su do jučer zaprimljene tri prijave.

“Jedna je kolegica pravnica iz Splita, Snježana Rizman, druga je prijava Lane Peto Kujundžić, a treća je prijava dr. Šime Savića. Prijava se mogla primati do ponoći, pa se može dogoditi da stigne još neka prijava poštom”, rekao je Milković.

Predsjednik DSV-a: “Do ponoći su zaprimljene tri prijave za čelnu osobu Vrhovnog suda”

Komentiraj