ZKM nastavlja s online prikazivanjem koncertnih čitanja ‘Držić u ZKM-u’

Ciklus ‘Držić u ZKM-u’ nastavlja se s drugonagrađenim dramskim tekstovima (Nagrada Marin Držić za 2019.), koje su u izvedbi glumaca Zagrebačkog kazališta mladih režirane u video formatu.

Drugu nagradu Marin Držić za 2019. godinu ravnopravno dijele obiteljska drama ‘Međimurski lepi dečko’ Mateje Posedi te ‘Dječak’ Davora Špišića.

Na Facebook stranici ZKM-a može se pogledati  drama ‘Međimurski lepi dečko’ Mateje Posedi, u režiji i adaptaciji Tamare Damjanović, a u nastavku online prikazivanja ‘Držić u ZKM-u’ uskoro će se predstaviti i čitanje u režiranom video formatu dramskog teksta Davora Špišića ‘Dječak’.

Roman ‘Međimurski lepi dečko’ je autentični atmosferski međimurski blues koji pruža zanimljive mogućnosti da ono neizgovoreno postigne jednaku dramaturšku napetost kao i ono što je izgovoreno. U centru dramskih zbivanja nalazi se jedan mladi čovjek, kojeg s jedne strane pritišće potreba da bježi iz bezizglednog života provincije u neku nesigurnu i nejasnu budućnost ‘boljeg svijeta’, a s druge strane vežu ga odnosi među bližnjima koje nije u stanju samom sebi ni drugima definirati ni pokazati.

Drama ‘Dječak ‘u osnovnim je crtama preuzeta od Shakespeareovog ‘Koriolana’, ali je smještena u naš geografski i socio-politički prostor. Događa se u poslijeratno vrijeme, gdje vlast pokušava manipulirati herojem čiji status koristi za rušenje i osvetu. Ova drama nije samo antiratna, ona još i više govori o manipulaciji društvene vrhuške koja ne preza ni pred čim kako bi ostala na vlasti,  o lakovjernosti naroda i tankoj crti koja od heroja pravi izdajnika domovine, a kao i kod Shakespeareovog ‘Koriolana’ i u romanu ‘Dječak’ pritisak obitelji dovodi do žrtvovanja i neminovne predaje onima koji će i dalje okretati kotač povijesti dok ih neki novi heroj ili izdajnik ne sruši s trona.

Komentiraj