FaH

ZKL: “Aladin i čarobna svjetiljka” premijerno u petak

Zagrebačko kazalište lutaka (ZKL) kao svoju sljedeću premijeru najavljuje u petak 17. veljače predstavu “Aladin i čarobna svjetiljka”, koju prema priči iz “1001 noći” u dramatizaciji Željke Udovičić-Pleština režira Saša Broz.

Kako se ističe u najavi, predstava donosi u novom ruhu slavnu pustolovinu dosjetljivog i neustrašivog mladića Aladina iz jedne od najslavnijih priča iz “1001 noći” koja se, otkako ju je 1710. Antoine Galland uključio u tu slavnu zbirku, proširila svijetom te doživjela nebrojene literarne, kazališne i filmske adaptacije.

“Iz naraštaja u naraštaj, djeca i odrasli otkrivaju stare i pronalaze nove razloge za uživanje u toj egzotičnoj i fantastičnoj priči o siromašnome dječaku kojemu duh iz čarobne svjetiljke ispunjava tri želje, koje će on iskoristiti da bi osvojio princezu Jasminu. Pri tom će naučiti da se ničije srce ne može osvojiti lažima te da istinska ljubav prozire sve krinke”, stoji u najavi.

Posebnu čar priči pridaje egzotika i raskoš orijentalnog svijeta mašte u kojemu je gotovo sve moguće: leteći ćilimi i čarobne svjetiljke, ali i prava ljubav i junaštvo, dodaje se.

Priču koja pokazuje da treba imati vjere u sebe, te da, ako nas netko voli, voljet će nas sa svim manama i vrlinama, i koja uči da ničiju naklonost ne treba pokušavati osvojiti novcem, dramatizirala je Željka Udovičić Pleština, a režira ju Saša Broz.

“Tko od nas nije poželio barem jednom u životu čarobnu svijetiljku i duha koji galantno ispunjava želje?”, pita se Broz.

No, životna iskustva su nas naučila da je ipak najbolje uzdati se u sebe i svoje “moći”, a takvu životnu školu prolazi i Aladin u predstavi koja je u gotovo svim segmentima spoj raskošne klasike i vizuala koji svojom animacijom podsjećaju na ono što je današnjoj djeci blisko a to su video igrice, dodaje redateljica.

“Kazalište može i mora biti upravo onaj oslonac koji će kroz umjetnost i zabavu pružiti jasnu sliku o tome kako stvari izledaju kada su ispravne a kako kada su pogrešne. Zato volimo reći da je kazalište zrcalo života. Kada je dječje, odnosno lutkarsko kazalište u pitanju, tada su dubine i širine odraza tog zrcala beskrajno velike“, smatra Broz.

U predstavi glume Jadran Grubišić, Katarina Perica-Kirin, Mario Mirković, Branko Smiljanić, Matija Prskalo, Adam Skendžić, Matilda Sorić, Janko Popović Volarić, Mladen Čutura i Ivan Bošnjak.

Kreatorica lutaka je Ana Sekulić, scenograf Davor Antolić-Antas, skladatelj Borna Šercar, a oblikovatelj svjetla Vilim Sever.

Komentiraj