Echidna Walkabout and Koala Clan/REUTERS/PIXSELL

Životinje u južnoj Australiji imaju novu šansu za život u prirodi

 

Nakon velikih šumskih požara krajem prošle godine, životinje u južnoj Australiji sada imaju šansu za nastavak života u prirodi.

Pisali smo kako je australska vlada, još za vrijeme katastrofe, osigurala financijska sredstva za hitni program očuvanje divljih životinja. Osim djelatnika parkova i skloništa na Otoku klokana, u akciju se uključila vojska, veterinari i manje organizacije.

Ovaj dio kontinenta je bio jako pogođen požarima. Neki stanovnici su izgubili sve, u vatri im je izgorio dom, farma, automobili. Neki se bune, jer su sredstva za spas životinja bila izdvojena prije, nego za ljude.

Trenutno još uvijek traje čišćenje i sanacija požarišta. Plan udruga je uloviti što veći broj životinja u divljini i premjestiti ih na sigurno. Neka skloništa se za tu namjenu proširuju. Izazov je traženje područja i staništa u koje bi se mogle vratiti životinje, kako bi se ponovo mogla uspostaviti ravnoteža u prirodi.

Životinjski svijet, koji živi uz obalu i prekrasne plaže nije bio toliko ugrožen šumskim požarom. Najviše su nastradale manje životinje u unutrašnjosti otoka, različite vrste ptica i reptili.

Klokani, oposumi i koale se premještaju u nova područja, jer je oko 80 posto njihovog prirodnog staništa izgorjelo,

Komentiraj