Vlasnik kuće u kojoj je preminuo dječak: “Ovo što se dogodilo je vrlo tužno, ali to je bio nesretan slučaj”

U Puli je srijedu preminuo 15-godišnji dječak, a njegovi su roditelji uhićeni i osumnjičeni za nebrigu i zanemarivanje djeteta. Roditeljima je danas određen istražni zatvor.

Kako je objavio DORH, sumnja se da roditelji mjesecima nisu odveli dijete liječniku iako je bilo bolesno, već su liječničku pomoć zatražili tek ove srijede kad se njegovo zdravstveno stanje toliko pogoršalo da mu liječnici više nisu mogli pomoći.

Obitelj je dvije godine živjela u zapuštenom prostoru velebnog zdanja u Škatarima, u ulici Put od Fortica, kao dio zatvorene, neformalne i neregistrirane vjerske zajednice pod vodstvom, kako navodi Glas Istre, samoprozvanog gurua Vlade Radeke.

“Zagovaramo put duhovnog života, meditacije i nenasilja prema živim bićima, ali i prema svom tijelu, te smo i vegetarijanci. Ovo što se dogodilo je vrlo tužno, ali to je bio nesretan slučaj. Dječak je oduvijek bio mršav i nitko od nas nije primijetio da je bolestan, a kamoli da je imao šećernu bolest. Dan prije imao je proljev i povraćao, ali je majka bila cijelo vrijeme uz njega”, rekao je Radeka za Glas Istre.

Roditeljima dječaka koji je umro jer ga nisu liječili određen pritvor, oglasio se DORH

 

“Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je 1. listopada 2021. provelo dokazne radnje prvog ispitivanja prvoosumnjičene 45-godišnje državljanke Republike Hrvatske i drugoosumnjičenog 42-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske, te je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv oboje okrivljenika zbog postojanja osnove sumnje da su počinili kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece, povredom djetetovih prava iz članka 177. stavak 4. u svezi stavka 1. i 2. KZ/11.

Postoji osnovana sumnja da okrivljenici tijekom ljeta 2021. godine pa do 29. rujna 2021. u Puli, kao roditelji djeteta (2006.), svjesni da je dijete lošeg zdravstvenog stanja, nisu za njega tražili liječničku pomoć, olako držeći da neće nastupiti djetetova smrt. Prvookrivljenica je pozvala hitnu medicinsku pomoć 29. rujna 2021. koja je prevezla dijete u Opću bolnicu Pula, ali je dijete uslijed teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog liječenja preminulo.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola podnijelo je prijedlog sucu istrage Županijskog suda u Puli-Pola za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članka 123. stavak 1. točka 2. ZKP/08)”, navodi se u priopćenju DORH-a.

 

Komentiraj