ŽIVOT NA DUG Gdje se još uvijek može doći do prešutnog minusa u bankama?

Autor:

Igor Kralj/PIXSELL

Do 30. lipnja 1,7 milijuna građana, klijenata komercijalnih banaka, imalo je rok da prešutna prekoračenja po tekućem računu zamijene dopuštenim prekoračenjima.

Iz Hrvatske narodne banke na upite novinara N1 odgovorili su da je do konca svibnja prijelaz s prešutnog na dopušteno prekoračenje iskoristilo oko 800 tisuća potrošača, dok će konačne podatke imati i objaviti sredinom ovoga mjeseca. Otkrili su nam i podatak koliko su Hrvati u minusu.

Onima koji do konca lipnja nisu prihvatili mogućnost prelaska s prešutnog na dopušteno prekoračenje, ono je zatvoreno u skladu s odredbama Memoranduma o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu.

Pitali su i  nekoliko banaka o broju  klijenata koji su zamijenili  prešutna prekoračenja dopuštenima do isteka spomenutog roka te jesu li u ponudi zadržali mogućnost prešutnog prekoračenja.

ZANIMLJIV ODGOVOR HNB-A Koliko su Hrvati u minusu?

U HNB-u kažu da su nakon 30. lipnja samo dvije banke zadržale u ponudi prešutno prekoračenje no ne navode koje. Kako su objasnili, ako banka u ponudi zadrži prešutno prekoračenje ono može biti najviše u iznosu prosječnog mjesečnog primanja. Na ta prekoračenja neće se primjenjivati ograničenje efektivne kamatne stope (EKS) pa mogu biti skuplja od dopuštenih prekoračenja.

Zagrebačka banka

Većina klijenata Zagrebačke banke koja je koristila prešutno prekoračenje prihvatila je i ugovorila opciju prelaska na dopušteno prekoračenje”, rekli su u toj banci za N1.

Napomenuli su da je u ponudi Zagrebačke banke od sada isključivo dopušteno prekoračenje, koje je moguće ugovoriti osobno u poslovnicama banke ili putem online bankarstva.

Privredna banka Zagreb

U Privrednoj banci Zagreb (PBZ) kažu da od 19. lipnja prošle godine u ponudi imaju dopušteno prekoračenje, a korisnici prešutnih prekoračenja mogli su do 30. lipnja ove godine ugovoriti prijelaz s prešutnog na dopušteno prekoračenje. To je učinilo njih 72 posto, dodaju, no nisu rekli jesu li u ponudi zadržali i prešutno prekoračenje.

Klijentima koji su koristili prešutno prekoračenje, a nisu ugovorili dopušteno prekoračenje, omogućena je obročna otplata iskorištenog prekoračenja u 12 obroka uz kamatnu stopu važeću na prekoračenje. Klijenti mogu iskorišteni iznos prekoračenja obročno otplatiti i na duži rok ako podnesu zahtjev za isto.

PARA NA PARU Hrvatske banke u prvom tromjesečju imale 37,2 posto veću dobit nego lani

Erste&Steiermärkische bank

“Zaključno s 30. lipnja ove godine, oko 137 tisuća klijenata (njih oko 72 posto) prešlo je na dopuštena prekoračenja, a od toga je 62 posto klijenata to napravilo preko digitalne platforme George”, kažu u Erste&Steiermärkische banci. Dodaju i da od 1. srpnja u ponudi imaju isključivo dopušteno prekoračenje po tekućem računu.

Raiffeisenbank Hrvatska

U Raiffeisenbank Hrvatska nisu rekli koliko im je klijenata zamijenilo prešutne minuse dopuštenima, ali kažu da nisu zadržali mogućnost odobravanja prešutnog prekoračenja te da ga od 1. srpnja više nemaju u ponudi.

Hrvatska poštanska banka

Ni u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) nisu konkretno odgovorili koliko je njihovih klijenata prešlo s prešutnog na dopušteno prekoračenje. Kažu da su od 1. srpnja prestali odobravati nova prešutna prekoračenja po tekućem računu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.