‘Živim za dan kada više nećemo štambiljat kao Franjo Josip’

HINA/ Zvonimir KUHTIĆ

Ministar uprave Lovro Kuščević sinoć je u RTL Direktu kazao kako je digitalizacija javne uprave reformska mjera te da će javna uprava time biti učinkovitija, transparentna i puno jeftinija.

“Moramo zapamtiti da bez dobrog službenika nema dobre usluge. Najpotrebnije je promjeniti svijest naših službenika, a to je da su oni tu radi građana, poduzetnika i obrtnika i da moraju 24 sata biti na raspolaganju”, kazao je Kuščević. Na pitanje hoće li novi sustav ocjenjivanja konačno početi utjecati na plaće tako da oni koji doista rade i vrijede dobiju više, a oni drugi manje, Kuščević je kazao kako postoji niz beneficija. “Sustav je potrebno urediti. Ministarstvo rada je pokrenulo izmijenu zakona o plaćama u državnim službama , a ministarstvo uprave će donijeti dvije važne uredbe: o nazivima radnih mjesta i načinu ocjenjivanja”, kazao je Kuščević.

Dodao je da se danas plaća prima prema koeficijentu i godinama radnog staža, a to će se promijeniti. “Imat ćemo platne razrede i platne stupove i vi ćete iz godine u godinu napredovati ili nazadovati u platnom stupu i o tome će vam ovisit plaća”, rekao je ministar dodajući da je cilj smisliti sustav koji će valorizirati rad, a sankcionirati nerad.

Ministar je kazao kako je digitalizacija javne uprave reformska mjera te da će javna uprava time biti učinkovitija, transparentna i puno jeftinija. “Na taj način će cijena koštanja tog rada biti jeftinija”, kazao je Kuščević. Ministar je komentirao i projekt e- novorođenče.

“Dakle, nije pilot projekt, nego projekt u sustavu e-građanin. On je u punoj funkciji. Od danas građani mogu prijaviti svoje dijete bez da izađu iz kuće”, kazao je ministar. Najavio je E-projekt i e-pečat. “Ja živim za dan kada više nećemo štambiljat kao Franjo Josip”, poručio je i dodao:

“Za tri godine imat ćemo Centar dijeljenih usluga. Samo ovu godinu ćemo ugovoriti 500 milijuna kuna projekata. Napominjem, u 80 postotnom dijelu financirani iz europskih fondova”, rekao je na kraju Kuščević.

Komentiraj