‘Živi zid vodi Vladimira Palfi, a Sinčić je na kratkom lancu’

Dinko Štimac, neurokirurg i bivši kandidat za ministra zdravstva Živog zida, objašnjava zašto je u strelovitom cijepanju stranke od Vilibora Sinčića zatražio da ga se odmah izbriše iz članstva te zašto je u aktualnom sukobu podržao Branimira Bunjca

Nakon Oraha Mirele Holy i Laburista Dragutina Lesara, i Živom zidu slijedi nestanak s hrvatske političke scene, a samo prije dva mjeseca bio je treća po snazi stranka s 14 posto anketne potpore građana. Poslije europskih parlamentarnih izbora sve se raspalo. Živi zid je pred potpunim slomom zbog bitke oko toga tko će od njegovih članova otići za zastupnika u Europski parlament, a onda i biti u prilici uprihoditi oko 8000 eura mjesečno, što na ime plaće, a nešto i za tehničku potporu. Da apsurd bude veći, to se Živom zidu dogodilo iako je figurirao kao euroskeptična stranka koja je prijetila izlaskom Hrvatske iz Europske unije i NATO saveza. I Dinko Štimac, 52-godišnji potencijalni kandidat za ministra zdravstva Živog zida, neurokirurg međunarodne reputacije koji je prvi u Hrvatskoj počeo ugrađivati umjetne kralješke, u subotu je poslao svoj zadnji dopis predsjedniku stranke Ivanu Viliboru Sinčiću. Zatražio je da ga se odmah izbriše iz članstva Živog zida, a u aktualnom sukobu u toj protestnoj stranci podržava Branimira Bunjca, donedavno i predsjednika zastupničkog kluba Živog zida. I sam Bunjac je prije njega napustio stranku, a Štimac i on slažu se u tome da je Vladimira Palfi, supruga Ivana Vilibora Sinčića, predsjednika stranke, glavni krivac za raspad Živog zida.

ZA RAZLIKU OD IVANA PERNARA, ŠTIMAC, donedavni predavač na Medicinskom fakultetu u Rijeci, bio je, kao i Bunjac, na izbornoj listi Živog zida za Europski parlament, ali baš kao i s Bunjcem, bračni par Sinčić-Palfi ni s njim nije računao da bi u nekoj od eventualnih budućih rotacija u Europskom parlamentu, o kojima danas govori Sinčić, mogao predstavljati Hrvatsku u Strasbourgu. To su mjesto bili namijenili nositelju liste Tihomiru Lukaniću, glavnom tajniku stranke i, kako tvrdi Štimac, vrlo bliskom prijatelju Vladimire Palfi, iako je Bunjac osvojio od njega znatno više preferencijskih glasova. Dinko Štimac nema se namjeru poput Ivana Pernara, utemeljitelja Živog zida, kandidirati na predstojećim predsjedničkim izborima, ali je potvrdio Nacionalu da politiku ipak ne napušta. S udrugom Snaga je u narodu, nedavno osnovanom u Gorskom Kotaru, tvrdi da će izaći i na sljedeće parlamentarne izbore i pokušati se izboriti za ulazak u Sabor.

PREMA NACIONALOVIM SAZNANJIMA, oba željena Pernarova potencijalna partnera – profesor Ivan Lovrinović i Goran Aleksić – trenutačno nisu raspoložena udružiti se s njim u saborski klub

Štimac se živopisno osvrnuo i na svoje kratkotrajno djelovanje u Živom zidu: “Ulaskom u Živi zid ništa nisam dobio, a puno sam toga izgubio. Jedino pozitivno što sam dobio bilo je iskustvo o funkcioniranju jedne stranke, kao i širu sliku funkcioniranja ukupnog političkog sustava u državi. Najbolju komunikaciju imao sam s Branimirom Bunjcem, doktorom znanosti, najpronicljivijim i vrlo vrijednim članom stranke i zastupnikom s kojim sam mogao razgovarati. Kratko vrijeme nakon mog ulaska u stranku održan je prvi kongres Živog zida u Dvorani Lisinski u Zagrebu. Tamo sam bio predstavljen javnosti kao potencijalni ministar zdravstva, ali nakon toga bio sam stavljen u ladicu i zaboravljen. Sve je govorilo u prilog tome da su moje ime samo iskoristili za promidžbu stranke.”

DANAS JE ŠTIMCU ŽAO ŠTO NIJE RANIJE NAPUSTIO ŽIVI ZID. Ubrzo nakon učlanjenja u stranku shvatio je da stranku ne vodi predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić nego da je on samo figura kojom iz pozadine upravlja njegova osam godina starija supruga Vladimira Palfi. Opisao je i jedan razgovor s Branimirom Bunjcem iz srpnja 2018. godine, kratko vrijeme nakon što se učlanio u Živi zid. Razgovor između Štimca i Bunjca tekao je na sljedeći način: “Želite li čuti kako ja vidim stranku? Stranku ne vodi Ivan Vilibor Sinčić. Živi zid vodi Vladimira Palfi, a Sinčić je na kratkom lancu. Branimire, vas Vladimira drži na distanci i po strani koliko može, ali trebaju joj vaši istupi u Saboru, a Pernar u svom stilu odrađuje prljave poslove.” Bunjac, koji je cijelo to vrijeme šutio, pogledao me i izustio: “Nevjerojatno! Kakav analitički um! Pa kako ste to tako brzo sve skužili? Ne mogu vjerovati!” Na to sam mu samo odgovorio: “Pa to mi je struka.”

05.06.2019., Zagreb – Zastupnik Branimir Bunjac odrzao je danas konferenciju za medije na kojoj je govorio o stanju i dogadjanjima u Zivom zidu.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

I od Branimira Bunjca pokušali smo prošloga petka saznati kako se tolika moć koncentrirala u rukama Vladimire Palfi, koja se i lažno predstavljala tvrdeći da ima diplomu inženjera građevine. Tu diplomu nikada nije pokazala, a višegodišnja novinarska istraživanja na građevinskim fakultetima po Hrvatskoj nisu uspjela otkriti njeno ime među diplomiranim studentima. “I mnogi drugi pitaju se otkud tolika moć Vladimiri Palfi, ali se pokazalo da je Živi zid nominalno funkcionirao kao privatna stranka supružnika Ivana Vilibora Sinčića i Vladimire Palfi, ali kojom je upravljala Vladimira Palfi. Ona nedvojbeno ima političkog talenta, ali je i veliki manipulator. To je pokazala i svojim nedavnim nastupima pred televizijskim kamerama, govoreći suznih očiju da nju ne zanima preuzimanje zastupničkog mandata u Saboru, nego da se želi kao domaćica samo brinuti o djeci. Tada je pred televizijskim kamerama javno pozvala i Ivana Pernara na pomirenje, a kada je on naivno otišao u njihov stan, potjerala ga je s kućnog praga”, rekao je Bunjac za Nacional.

Iako je Bunjac još nedavno javno tvrdio da stranka ima 5000 članova, u razgovoru je to doveo u pitanje, uvjeren da je i to puka fikcija pa se vjerojatno zbog toga i nije upustio u bitku za osvajanje vodstva u stranci. “U izbornoj kampanji obišao sam cijelu Hrvatsku i osobno se uvjerio da Živi zid nema nikakvih županijskih ogranaka, nema infrastrukturu o kojoj su govorili Sinčić i Vladimira, kao što je Lukanić lagao da smo prikupili 400.000 potpisa za raspisivanje referenduma o uskraćivanju financiranja stranaka iz proračuna. U Hrvatskoj kao da nismo ni postojali. Osim Vladimire Palfi nitko zapravo nije ni imao uvid u popis članstva. Sigurno je da ga ja nisam imao. Nikome nisu bile dostupne ni informacije o situaciji sa stranačkim financijama. Nikada nisam dobio uvid u stanje stranačke blagajne iako sam bio član Glavnog odbora stranke”, opisao je Bunjac situaciju u donedavno i njegovoj stranci, o kojoj je godinama šutio. Progovorio je i o nekim, prema njegovoj ocjeni, dobrim osobinama Vladimire Palfi.

04.02.2018., Rijeka – Druzenje clanova Zivog zida sa simpatizerima u dvorani Euroherca. Vladimira Palfi, Ivan Vilibor Sincic, Ivan Pernar.
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“ONA JE, ZA RAZLIKU OD PERNARA I SINČIĆA, znala biti veoma strpljiva. Ako je sugovornik imao potrebu, bila ga je u stanju satima slušati, za razliku od Sinčića i Pernara koji za to nisu imali strpljenja. Znala je biti i široke ruke. Suradnicima je davala i poklone. Tako je meni na korištenje dala jedan polovni automobil Renault. No nakon tog njenog umilnog lika, ako je nečim bila nezadovoljna, onda je znala eksplodirati. Znala je sugovornicima u lice sasuti bujicu uvreda garniranu sočnim psovkama, a to se pred kamerama, dakako, nikada nije vidjelo”, opisao je zamjenicu predsjednika stranke i svoju donedavnu blisku suradnicu Branimir Bunjac.

Nakon rasula u Živom zidu postavilo se i pitanje kakva će biti sudbina dvojice donedavnih zastupnika Živog zida u Saboru, Branimira Bunjca i Ivana Pernara. Nakon što Vladimira Palfi aktivira svoj mandat i prisegne u Saboru, a Bunjac zbog toga bude prisiljen napustiti saborske klupe, on je najavio da se vraća svom starom poslu nastavnika povijesti u osnovnoj školi iako je doktor povijesnih znanosti, a posvetit će se i pisanju knjige o Živom zidu. Ivan Pernar, koji se u prvom trenutku dvoumio koga će podržati, bračni par Sinčić-Palfi ili Bunjca, na kraju se opredijelio za Bunjca pa sada u Saboru traga za zastupničkim klubom u koji će se smjestiti. Nakon što se zahvalio Kreši Beljaku, koji ga je pozvao da dođe u zastupnički klub HSS-a, krenuo je u potragu za novim partnerima, spomenuvši mogućnost osnivanja kluba s Ivanom Lovrinovićem iz stranke Promijenimo Hrvatsku i Gorana Aleksića, frontmena udruge Franak, ali i predsjednika stranke Snaga s kojom je i ušao u Sabor.

‘ZA RAZLIKU OD Pernara i Sinčića, Vladimira Palfi znala je biti veoma strpljiva. Bila je široke ruke, no često bi eksplodirala i ljudima u lice sasula bujicu uvreda garniranu sočnim psovkama’, kaže Bunjac

Prema saznanjima Nacionala, oba željena Pernarova potencijalna partnera – profesor Ivan Lovrinović i Goran Aleksić – trenutačno nisu raspoloženi udružiti se njim u saborski klub. Goran Aleksić rekao je da će on privremeno ostati u zastupničkom klubu Živog zida i kada u saborske klupe dođe Vladimira Palfi, ali je dodao da će konačnu odluku donijeti njegova stranka Snaga. Što se profesora na Ekonomskom fakultetu Lovrinovića tiče, on je rezolutno odbio mogućnost s Ivanom Pernarom formirati zastupnički klub, ali je otvorio vrata Goranu Aleksiću za kojeg je rekao da je već jednom bio s njim u zastupničkom klubu, tada i sa zastupnikom Ivicom Mišićem kojeg je Lovrinović izbacio iz stranke kada je svojim glasom spasio od pada vladu Andreja Plenkovića kada se glasalo o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću zbog afere u Agrokoru. Postavlja se i pitanje zašto su ti zastupnički klubovi zastupnicima toliko važni. Prije svega, zato što im jedino zastupnički klubovi omogućuju da govore za središnjom govornicom u Saboru. Isto tako, samo u tom slučaju mogu računati i na logistiku saborskih službi, jer tada imaju pravo angažirati tajnika, administrativnog tajnika i savjetnika, dakle osobe važne za njihov zastupnički posao u Saboru, a predsjednici klubova za službene potrebe imaju pravo angažirati i saborska vozila s vozačima.

NIŠTA SE OD TOGA NE BI DOGODILO DA SE BRANIMIR BUNJAC nije pobunio protiv odlaska Tihomira Lukanića u Europski parlament. Iako ima onih koji smatraju da su glavni motiv za pobunu Bunjca bili brojni krediti kojima je opterećena njegova obitelj, on to opovrgava jer će te kredite morati nastaviti plaćati i s budućom plaćom nastavnika u osnovnoj školi, puno nižom od saborske. Činjenica je, doduše, da su njegovi krediti, njih sedam, ogromni i ukupno teški 177.500 eura, od koji su tri njegova, tri na ime njegove supruge, a ima i jedan sa suprugom.

Komentiraj