Slanje pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u devet međunarodnih misija pod pokroviteljstvom UN-a, NATO-a i EU-a podržali su u petak u Saboru i vladajući i oporba, osim Živog zid koji podržava samo sudjelovanje hrvatskih vojnika u misijama UN-a, dok za ostale ne vidi svrhu.

Zastupnici su raspravljali o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji potpore miru “RESOLUTE SUPPORT” u Afganistanu, u operaciji Europske unije “EUNAVFOR MED SOPHIA”.

Radi se i o operaciji u sklopu aktivnosti pojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj, operaciji potpore miru KFOR na Kosovu, misiji potpore miru “NATO MISIJI U IRAKU”, operaciji potpore miru “EU NAVFOR SOMALIJA ATALANTA”, te operacijama potpore miru Ujedinjenih naroda.

U svim misijama u 2019. godini ukupno bi trebalo sudjelovati do 366 pripadnika Hrvatske vojske, a financijska sredstva planirana su na razini Ministarstva obrane u iznosu od 124 milijuna kuna, kazao je državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić.

Branimir Bunjac (foto) iz Živog zida prigovorio je da Hrvatska svoju vojsku šalje po cijelom svijetu, dok s druge strane nema za osnovne potrebe svojih građana.

“Pored Afganistana gdje podržavamo marionetsku vladu koja prodaje drogu, kakva je korist od toga da hrvatski vojnici idu na rusku granicu? Što će hrvatska vojska raditi u Iraku”, upitao je Bunjac i dodao da Živi zid podržava samo mirovne misije pod pokroviteljstvom UN-a.

“Opasna je teza da će Hrvatskoj biti bolje i da će biti sigurnija ako ostane bez saveznika”, poručio je Davor Ivo Stier (HDZ) zastupnicima Živog zida. “Suočeni s velikosrpskom agresijom, gdje smo se morali naoružati, gdje smo bili sami i bez saveznika, to smo sve već prošli”, kazao je Stier i istaknuo kako si više nikada ne smijemo dozvoliti biti bez saveznika.

“Zato nam trebaju obrambeni saveznici, da više nitko ne pomisli da bi mogao napasti Hrvatsku, u tome je prednost članstva u NATO i u tome je državnički potez predsjednika Tuđmana”, kazao je Stier i pozvao zastupnike Živog zida da “ne budu veći Hrvati od Tuđmana”.

Anđelko Stričak (HDZ) naglasio je kako sve navedene misije imaju za cilj uspostavu mira i smanjenje nestabilnosti te ih zato treba podržati. Podršku slanju hrvatskih vojnika u međunarodne misije dao je i Franko Vidović (SDP).

Komentiraj