HINA / Denis CERIĆ

Živi zid podnio kaznenu prijavu protiv Dalić, Plenkovića, Ramljaka i Marića

Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić u ponedjeljak je podnio kaznene prijave protiv četiri osobe uključene u nezakonito djelovanje oko krize u Agrokoru. Radi se o premijeru Andreju Plenkoviću, ministrici gospodarstva i potpredsjednici Vlade Martini Dalić, bivšeg Vladinog povjerenika u Agrokoru Anti Ramljaku i ministru financija Zdravku Mariću, objavio je Živi zid na svojim stranicama.

“Andrej Plenković je ključna osoba u ovom trenutku oko koje se sad sve vrti. Ono što je važno za kontekst nagodbe je da je znao sve, da je bio uključen. Možda nije bio idejni tvorac nagodbe, ali je bio dobro koordiniran o svemu. Jedan od dosadašnjih epiloga je da su neke tvrtke ostvarivale višestruko veću dobit u godini kada su radile za Agrokor u odnosu na prethodne godine. Recimo Texo Management 12 puta veću dobit nego godinu prije, Altera Savjetovanje čak 35 puta”, rekao je Lukanić.

Sastavni dijelovi ove prijave koja se temelji na osnovanoj sumnji je da su Dalić, Ramljak i Marić, na čelu s Plenkovićem, obmanjivali javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru, koristili svoje položaje kako bi posebna skupina fizičkih i pravnih osoba biranih od strane osumnjičenih Marine Dalić i Andreja Plenkovića mogla zaraditi na poslovima u Agrokoru, da nisu vodili računa o javnom interesu, o transparentnom vođenju procesa u Agrokoru, da su fizičkim i pravnim osobama neovlašteno otkrivali informacije do kojih su dolazili kao državni dužnosnici.

Lukanić je naglasio da odgovornost premijera Plenkovića nije samo politička, nego da je i kazneno-pravna. Smatra da bi saborska većina trebala otkazati poslušnost Plenkovićevoj Vladi i da bi DORH trebao reagirati u što kraćem roku s obzirom na to da nagodba koja bi trebala biti potpisana 10. srpnja neće biti valjana ako je temeljena na kaznenim djelima.

Komentiraj