Živi zid od Porezne uprave zahtijeva provjeru Kujundžićeve imovine

Živi zid je u ponedjeljak Poreznoj upravi poslao zahtjev za porezni nadzor, odnosno da Porezna uprava utvrdi postoji li nesrazmjer između imovine i prihoda ministra zdravstva Kujundžića i njegove obitelji.

“Sramota je za državu da je to već peti ministar u manje od godinu dana koji ima problem s objašnjavanjem svoje imovine. Ovo nam se sve događa zato jer ne postoji učinkovit sustav provjere imovine političara”, stoji u priopćenju Živog zida.

Drže da su imovinske kartice gotovo beskorisne, jer se imovina može prebaciti na braću, sestre, punoljetnu djecu ili roditelje i na takav način sakriti od upisivanja u imovinsku karticu. Pri tome se ne mora ni dokazivati podrijetlo imovine.

“U teoriji, Porezna uprava može provjeriti podrijetlo imovine, ali naše istraživanje je pokazalo kako se radi o malom broju predmeta takvog tipa, čija je ukupna vrijednost tek nekoliko desetaka milijuna kuna”, navodi Živi zid.

“Zviždači” u Poreznoj upravi svjedoče o sistemskoj reorganizaciji ustroju toga odjela kako bi se oslabila njegova učinkovitost, a na predmete istaknutijih političara, tvrdi Živi zid, u pravilu se stavljaju manje iskusni ljudima na koje se može utjecati. Stoga smatraju da je Hrvatskoj nužan Zakon o ispitivanju o podrijetla imovine.

Komentiraj