ŽIVI ZID: Nismo protiv cijepljenja, nego za pravo izbora

hina

Prijedlog Živog zida da cijepljenje, koje je sada obvezno, postane preporučeno, nije u petak dobro primljeno u Hrvatskom saboru, gdje su i pozicijski i opozicijski zastupnici, mahom liječnici, ustrajali su da je cijepljenje najdjelotvorniji način sprječavanja zaraznih bolesti i da prijedlog Živog zida ne treba prihvatiti.

Naša inicijativa nije protiv cijepljenja, nego za pravo izbora, rekao je Ivan Sinčić (ŽZ) predstavljajući izmjene koje traži u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te navodeći da za njih ima i potporu dijela stručne javnosti.

Živi zid traži da se obveže liječnika koji obavlja cijepljenje da informira roditelje djeteta o mogućim prednostima i rizicima, nazivu, sastavu i proizvođaču cjepiva te o drugim mogućnostima prevencije od zarazne bolesti.

Zahtjevi roditelja se ignoriraju, minorizira se cijela problematika, kaže Sinčić, koji podatke o padu procijepljenosti među djecom, poglavito u Dalmaciji, pripisuje nepovjerenju u sustav.

Struka drži da cijepljenje treba ostati obvezno, poručuju Ivan Ćelić (HDZ) i Ines Strenja Linić (Most). Odluka o cijepljenu djece ne može biti isključivo pravo roditelja, a pod krinkom borbe za slobodu izbora šire se dezinformacije o cijepljenu, ističe Strenja Linić.

Inicijativu ne podržavam, ali je dobro da se o njoj raspravlja, jer će se tako doprinijeti edukaciji, kaže Ćelić.

Zagovarajući svoj prijedlog, Sinčić se pozvao i na istraživanjima po kojima je procijepljenost veća u državama gdje ne postoji obveza, već samo preporuka.

Živimo u društvu u kojem neobveznost ne bi dovela do rasta procijepljenosti, i tu je ključan problem, odgovorio mu je Željko Jovanović (SDP).

Sinišu Vargu (SDP) zanimalo je, pak, koliko bi građana odbilo cijepiti sebe ili dijete kad bi imali pravo na to. Ne mogu to točno reći, no po slobodnoj procjeni to je između pet i 10 posto građana s tendencijom rasta, odgovorio je Sinčić.

Komentiraj