Patrik Macek/PIXSELL

Živi zid kazneno prijavljuje Bandića i Puh

Čelnici Živog zida u petak su najavili da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Milana Bandića i bivše HNS-ovke Marije Puh, a prijavit će ih i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog njezina prelaska u Bandićevu stranku koji, kažu, “slučajno ili ne, prati i zapošljavanje njezinog brata bez natječaja u ZET-u”.

U Živom zidu stoga sumnjaju u sukob interesa, ali i kaznena djela poput zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, te podmićivanja zastupnika.

Osuđuju bujanje političke korupcije

“Oštro osuđujemo daljnje bujanje političke korupcije, kao što je prelazak zastupnice Puh u Bandićevu stranku. Očito je tu riječ o nekoliko vrlo teških nepravilnosti i kršenja zakona”, rekao je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Naveo je kaznena djela za koja sumnjaju da su ovim transferom počinjena, s posebnim naglaskom na podmićivanje zastupnika.

“Tko kao zastupnik u Hrvatskom saboru zahtijeva ili primi mito ili prihvati ponudu ili obećanje mita kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina. Kaznit će se tko zastupniku u Hrvatskom saboru ponudi, obeća ili dade mito kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način”.

Osim toga, prijavu su podnijeli i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. “Stvarno nam je žao što živimo u zemlji u kojoj iz dana u dan moramo nekoga prijavljivati zbog grubog kršenja zakona i moralnih normi”, istaknuo je Sinčić.

Ovdje je riječ i o potkopavanju višestranačja, a to je “preletavanje na preletavanje – pet od devet članova HNS-a je prešlo sa SDP-ove strane na desnu stranu sabornice, a sad nastavljaju preletati i unutar te desne strane”, kazao je.

“To treba kažnjavati na sve moguće načine, zbog takvih događanja je Hrvatska ovdje gdje je, jer su članovi paraobavještajnog podzemlja tako slagali svoje većine, ne samo u Saboru, pogledajmo i Zagrebačku skupštinu. Ovo je teški slučaj klijentelizma, nepotizma, eto slučajno je baš brat Marije Puh ovih dana zaposlen u ZET-u, a ona prešla Bandiću”, rekao je Sinčić.

Napomenuo je da već postoje indicije kako će i načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, koji je zajedno s Puh iz HNS-a prešao Bandiću, dobiti neke infrastrukturne investicije od Grada Zagreba.

Koliko nisko mogu pasti zastupnici

Branimir Bunjac pita se koliko nisko mogu pasti neki saborski zastupnici. Zastupnici bi trebali zastupati sve građane i raditi za opće dobro, a vidimo da neki rade isključivo za svoje vlastite interese, namirivanje svojih obitelji i za ustupke u mjestima iz kojih dolaze, kako bi pokušali podmititi birače, ustvrdio je.

“To što se događa u Saboru, da stranka koja je ušla u Sabor s jednim zastupnikom naraste na 10 zastupnika, a  možemo pratiti nedvojbeni trag da su svi ti zastupnici koji su prelazili Bandiću dobivali nekakve materijalne ustupke, dobitke i probitke, to je kaljuža, samo dno političke amoralnosti, trgovanja utjecajem, pogodovanja i strančarenja, zbog kojih su hrvatski građani izdani i poniženi, i tjera ih se da napuste Hrvatsku”, kaže Bunjac.

“Sve se to događa jer je parlamentarna većina sklepana na kriminalnoj osnovi, da bi neki ljudi izbjegli kazneni progon, poput Tomislava Sauche, Branimira Glavaša, Milana Bandića i Ivana Vrdoljaka, što je sve odobrio predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković”, istaknuo je Bunjac.

Sinčić se također osvrnuo na dvije godine mandata Plenkovićeve Vlade ocijenivši je s “0 ili 1 jer ima puno problema”.

Ima krnju većinu, pa za svaki potez treba usuglašavanje svih partnera, što onemogućuje ozbiljne reforme, kojih ni nema, a i brzinu donošenja zakona. Nema korjenitih promjena, tek kozmetičke izmjene, što potvrđuju i brojna svjetska istraživanja koja nas stavljaju na dno većine svjetskih listi, zaključio je Sinčić.

Komentiraj