ŽIVI 66 KILOMETARA OD ZAGREBA SDP-ovoj zastupnici građani platili noćenje u hotelu – 760 eura

Autor:

19.06.2020., Varazdin - Predstavljanje kandidata Restart koalicije za III. izbornu jedinicu. Jasenka Augustan Pentek Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Gradonačelnica Zlatara, SDP-ova Jasenka Auguštan-Pentek osvojila je na nedavnim parlamentarnim izborima saborski mandat. Tada je lokalni portal Ni Zagorje malo objavio da je novopečena zastupnica odlučila prihvatiti niz zastupničkih povlastica.

Objavili su da je zatražila pravo na smještaj u Zagrebu s naknadom za odvojeni život iako je Zlatar od Zagreba udaljen samo 65 kilometara. “Nemam 65, nego 66 kilometara”, odgovorila je na njihov upit o putovanjima od Zlatara do Zagreba.

Navedena povlastica dostupna je svim zastupnicima čije je prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba. Ti zastupnici imaju pravo na plaćeni smještaj tijekom zasjedanja sabora, radnih tijela i klubova zastupnika. Stan koji će koristiti u Zagrebu će joj biti sufinanciran s 331,80 eura za stanarinu i sa 66.36 eura za režije, piše Ni Zagorje malo.

OTKAZ STANODAVACA Rastu cijene najma u Zagrebu, podižu se i naknade zastupnicima

Nakon izbora je za portal priznala da je drugi tjedan prve sjednice Sabora iskoristila mogućnost noćenja u hotelu, koji je plaćen novcima poreznih obveznika, ali je rekla da se ne sjeća o kojem hotelu je riječ. Boravila je u Hotelu Amadria Park u Jurišićevoj ulici u Zagrebu.

“Na početku novog saziva sabora, na početku konzumiranja zastupničkog mandata, odnosno do osiguravanja smještaja u stanu za službene potrebe ili unajmljenom stanu, zastupnici mogu koristiti hotelski smještaj u organizaciji Hrvatskog sabora. Tako je i zastupnici Auguštan-Pentek osiguran hotelski smještaj u Hotelu Amadria Park u Zagrebu u razdoblju od 20. do 24. svibnja s cijenom noćenja u iznosu od 190 eura“, odgovorili su iz Hrvatskog sabora.

Tako je javnim novcem SDP-ovoj saborskoj zastupnici, dok joj nije osiguran smještaj u stanu, za samo četiri noćenja plaćeno 760 eura.

Od 1. lipnja, pak, kako je portalu službeno potvrđeno u saboru, Auguštan-Pentek “konzumira pravo na smještaj u službenom stanu u Zagrebu”. Naknadno se odrekla naknade za odvojeni život. “Naknadu za odvojeni život zastupnica, sukladno očitovanju nadležnom Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove, neće koristiti”, rekli su iz Službe za medije Hrvatskog sabora.

‘Odabrala sam korištenje stana, odbila ostale naknade’

Jasenka Auguštan-Pentek se oglasila na Facebooku. Kaže da je na meti lokalnog portala, te da je imala mogućnost izabrati naknadu od 600 eura ili pravo na korištenje stana u istoj vrijednosti. Navodi i da se odrekla drugih naknada.

“Dragi prijatelji i sugrađani,

s obzirom na to da sam već nekoliko tjedana meta jednog našeg medija koji me uporno želi prikazati kao nekoga tko uzima sve što se uzeti može nauštrb poreznih obveznika, a što vi koji poznajete mene i moj rad znate da je sve samo ne istina, ovo je zadnji status kojim ću se osvrtati na temu ‘privilegija’ koje koristim i na koje imam zakonsko pravo za obavljanje svog posla saborske zastupnice, uz funkciju gradonačelnice Zlatara.

Novinarka problematizira moje korištenje prava koje po Zakonu imaju svi zastupnici koji žive više od 50 km udaljenosti od Zagreba, a to je pravo na mjesečnu naknadu za prijevoz (po novom prijedlogu od 600 eura mjesečno) ili pravo na korištenje stana u Zagrebu u istoj vrijednosti.

Svaki zastupnik bira jedno ili drugo! Uz navedeno, po Zakonu imam pravo koristiti i naknadu za odvojeni život, dobivanje putnih troškova ili čak korištenje službenog vozila Grada Zlatara za put do Zagreba – odlučila sam ne koristiti ništa od navedenog, upravo jer smatram da mi je ovo za obavljanje zastupničkog posla dovoljno da zadovoljim osnovne uvjete za rad.

Žao mi je što su redovna prava saborskog zastupnika korištena za izradu senzacionalističkih medijskih naslova i ne znam koja je namjera nekoga s ovim pisanjem, ali neću se zamarati s time i nastavit ću raditi i dalje za dobrobit našega grada, Zagorja i svih građana RH. Svi vi koji me znate, vjerujem da ste i do sad vidjeli da sam uvijek radila po zakonima i na dobrobit svih građana.

I dalje ću to raditi sa srcem, a tako ću raditi i posao saborske zastupnice”, napisala je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 1 mjesec

Kako Nizozemci kažu:"Eerst zien, dan geloven!"