Žinića dočekala pitanja o stanju obnovljenih kuća: “Pa i moja je obiteljska kuća stradala”

Točno tjedan dana nakon razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju i odnio sedam života premijer Andrej Plenković ponovno će posjetiti mjesta pogođena potresom. Predsjednik Vlade obići će Petrinju i posjetiti Stožer u petrinjskoj vojarni. Nakon izjava za medije Plenković ide u tvornicu Gavrilović u Petrinji, obići će Glinu oko 12:45, a Majske Poljane oko 13:30. U Sisak bi trebao doći oko 15 sati.

Šteta državnih i županijskih cesta oko 70 milijuna kuna

Potresom pogođeno područje posjetio je u utorak ujutro i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. On je novinarima kazao da su Hrvatske ceste odmah izašle na teren i prva izvješća o državnim i županijskim cestama pokazuju da je šteta oko 70 milijuna kuna.

“Te će sanacije započeti hitno. Bitne su i županijske ceste, tu je šteta negdje oko 20 milijuna kuna. Mi ćemo preko Hrvatskih cesta osigurati ta sredstva. Sanacija svih cesta i osiguranje sredstava za te ceste je riješeno”, rekao je ministar Butković.

Govoreći o cestama koje nisu u nadležnosti Hrvatskih cesta i Ministarstva prometa i infrastruktura, Butković kaže da će od općina tražiti izvješća o štetama. ”Tu ćemo isto pomoći. Sada još ne znamo kolika je šteta na tim cestama”, rekao je Butković dodajuću da je oštećena i zgrada željezničkog kolodvora u Sisku.

“Nisam ja pao iz svemira ovdje”

Pred novinare je stao i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. Nije mogao izbjeći novinarsko pitanje o odgovornosti zbog loše obnovljenih kuća. Žinić je poručio da je da je on ponosan na projekt obnove i ne osjeća odgovornost. Rekao je da su sve kuće obnavljane u skladu s pravilima koja su bila aktualna u to vrijeme.

Na pitanje boji li se poziva na razgovor iz DORH-a, kaže da ne. ”Sva je dokumentacija dostupna u središnjem državnom redu”, poručio je.

Novinarka ga je potom putala kako bi se osjećao da je i njegova kuća, poput domova brojnih stanovnika, potpuno uništena i ima crvenu naljepnicu, Žinić je odgovorio: ”Pa i ja sam odavde, i moja je obiteljska kuća stradala u potresu. Nisam ja pao iz svemira ovdje. Nisam ja iz Zagreba. Ima oštećenih kuća, no većina nema oštećenja. I od mog oca je kuća oštećena. Je li župan Žinić odgovoran za potres? I ja živim u ovoj situaciji, ne živim u Zagrebu. Crvena naljepnica, što s tim hoćete reći? Kuća ima oštećenja koja su takva da se ne može koristiti, ali kuća je odradila svoje, nitko nije nastradao, nije se srušila.”

Komentirao je i priopćenje DORH-a koje je na svojim stranicama u ponedjeljak objavilo da će USKOK zatražiti provođenje kriminalističkog istraživanja o gradnji u sklopu obnove: “Mislim da je to uranjeno. Po izjavama stručnjaka sinoć u razgovoru sam doznao da nijedna obnovljena kuća, nakon rata, nije srušena. Kuća ima oštećenja tako da se ne može koristiti, ali nije se srušila. Pozivam DORH da utvrdi ima li tu odgovornosti. Sva dokumentacija je u Državnom središnjem uredu za svaki objekt. Ponosan sam što sam sudjelovao u obnovi obiteljskih kuća.”

Komentiraj