Žinić: “Uništeno dvije tisuće objekata, potresom zahvaćeno 116 tisuća ljudi”

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izjavio je u srijedu kako je prijavljeno 22.061 šteta na objektima, da ih je dvije tisuće uništeno, te da je potresom zahvaćeno 116 tisuća stanovnika.

“Danas smo održali Stožer civilne zaštite, pojačan Kriznim stožerom, gdje su bili svi ravnatelji bolnica, direktori ustanova, škola…Stožer djeluje već deveti dan. Prijavljeno je 22.061 šteta na objektima. Pregledano je više od 8000 objekata. Od pregledanih objekata 20 posto je uništeno. Potresom je zahvaćeno više od 116.000 stanovnika. Velike su to brojke. Od 56 pregledanih škola, uporabljive su 23. Uporabljivo s preporukom deset. Neuporabljivo je devet škola. Nisu pregledana još dva objekta i tu su velike materijalne štete. Imamo šteta na 3000 obiteljskih gospodarstava, na obrtima 750. Dakle, velika je to šteta”, rekao je Žinić na konferenciji za novinare.

“55 milijuna kuna je šteta na županijskim cestama. Kuha se danas na terenu blizu 4000 obroka na različitim mjestima. Situacija je pod kontrolom, no one prve donacije su iscrpljene i trebat će popunjavati rezerve. Nedostaje konzervi, prehrambenih artikala. Ovakva izvanredna situacija u ovim uvjetima i na ovakav način će trajati još dva, tri mjeseca”, kazao je, a prenio dnevnik.hr.

“U organiziranom smještaju zbrinuto je 753 ljudi. U sportskim dvoranama i školama nalazi se 200-injak ljudi, u vojarnama 410. Na području Gline je pak zbrinuto 123 ljudi u organiziranom smještaju. Na terenu je dopremljeno i montirano 300-injak kontejnera ili kamp kućica. Imamo 783 zahtjeva za ovakvim objektima, a taj će broj po nekoj procjeni doseći i 1000 i 1500. Mobilni timovi i dalje obilaze terene. 5 građevinskih timova i 5 timova za psihosocijalnu pomoć i tri poljoprivredna tima obišli su 398 kućanstava u 48 sela. Oni imaju zadatak doći do svakog čovjeka i vidjeti koji su problemi. Funkcionira i call centar”, rekao je Žinić.

Luka Pešut iz PU sisačko-moslavačke izvijestio je o situaciji na terenu. “Imali smo 50 kaznenih djela, ali nijedno nije vezano uz potres. Dojave koje smo imali vezano za pljačke, nijedna se nije pokazala istinitom. Teren je pokriven sa dovoljnim brojem službenika”, rekao je.

Nakon što se utvrdilo da su mnoge obiteljske kuće izgrađene za obnove nakon Domovinskog rata sada oštećene ili čak sa crvenom naljepnicom, iz Uskoka je najavljeno da će policija poduzeti istražne radnje kako bi se utvrdilo je li pri obnovi bilo propusta. Budući da je sadašnji župan Žinić u to vrijeme bio glavni inženjer za obnovu u Ministarstvu razvitka i obnove, novinari su ga i danas pitali pitali smatra li se odgovornim.

“Sve je napravljeno prema pravilima obnove. Ministarstvo je bilo koordinator. Ja sam bio glavni koordinator. Ja sam bio zadužen i za Karlovačku i za Sisačko-moslavačku županiju. Na ovom području radilo je stotinjak projektantskih kuća. Pozivam sve da istraže što se dogodilo i da se kaže tko je odgovoran. Neću prejudicirati tko je odgovoran. Evidentno je da su te obnavljane kuće oštećene, ali razorna snaga je bila jaka, to je velika razorna sila i moć i određeni objekti su oštećeni. Pozivam i građevinsku struku da dođu na teren i ispitaju što se dogodilo. Oni koji su nešto krivo napravili neka odgovaraju”, istaknuo je župan.

Kazao je da će postupak montiranja kućica trajati još sigurno mjesec dana.

Ministar Tomo Medved danas je izvijestio o stanju na terenu na konferenciji za novinare novoosnovanog Stožera za potres u prosincu.

“U potpunosti je uspostavljena hitna pomoć u Glini, preseljeno je u 12 kontejnera i jednu kamp-kućicu, postavljeno je 25 kontejnera. Hrvatska vatrogasna zajednica provela je jučer 829 intervencija, gdje je angažirano 530 vatrogasaca sa 148 vozila. HGSS je u protekla 24 sata odradio 62 intervencije. Crveni križ pružio je 145 psihosocijalnih pomoći, brine se za 652 u organiziranom smještaju na osam lokacija, pružili su humanitarnu pomoć od 15,4 tone hrane, 2,9 tona higijenskih potrepština, pripremili su više od 16 000 toplih obroka za stanovništvo”, naveo je, među ostalim, Medved.

Na potresom razrušenoj Baniji, intenzivno se raščišćavaju ruševine, obnavlja infrastruktura, a najviše je posla na krovovima.

Komentiraj