Bivši potpredsjednik Zimbabvea, Emmerson Mnangagwa, čija je smjena prošlog tjedna izazvala vojnu intervenciju, pozvao je u utorak Roberta Migabea da odmah podnese ostavku, prenosi BBC.

Mnangagwa je prije dva tjedna pobjegao iz zemlje, nakon što je saznao da mu je život ugrožen, a poručio je kako se u Zimbabve neće vratiti dok mu ne bude zajamčena sigurnost. Danas se očekuje početak smjene Mugavea od strane vladajuće stranke Zanu-PF.

Mugabe je optužen da je dopustio svojoj supruzi ‘otimanje ustavne moći’. Mnangagwa je u utorak poručio kako bi 93-godišnji predsjednik trebao ‘poslušati glas svog naroda’ i odstupiti. “Rekao sam mu da se neću vratiti kući sve dok mi ne bude zajamčena osobna sigurnost”, poručio je smijenjeni potpredsjednik.

Smjena Mnangagwe ranije ovog mjeseca interpretirala se kao očišćavanje puta za Grace Mugabe da naslijedi svog supruga na čelu zemlje. Taj je potez izazvao vojnu intervenciju. Vojska je, podsjetimo, Mugabea stavila u kućni pritvor, iako nominalno i dalje ostaje predsjednikom.

Komentiraj