Zimbabveanska policija u četvrtak je objavila da je broj žrtava nakon sukoba između vojske, policije i oporbenih prosvjednika porastao na šest, nakon što je troje ozlijeđenih podleglo ozljedama.

Glasnogovornica policije Charity Charamba rekla je kako situacija, pogotovo u glavnome gradu, ostaje vrlo napeta te da je pomoć vojske i dalje potrebna kako bi se osigurao mir.

S druge strane, oporbeni kandidat za predsjednika Nelson Chamisa kazao je u četvrtak da će, ako rezultati pokažu pobjedu predsjednika Emmersona Mnangagwe, on to osporiti ”unutar okvira ustava”.

Čelnik Pokreta za demokratsku promjenu (MDC) održao je iznenadnu konferenciju za medije, samo par sati prije očekivane objave izborne komisije o pobjedniku izbora.

”Ne možemo prihvatiti zablude, fikcije i laži”, rekao je 40-godišnji Chamisa, dodajući kako, za razliku od svog protukandidata, nije razgovarao s vladom.

Upitan što će napraviti ako Mnangagwa pobijedi, odgovorio je: ”Učinit ćemo puno stvari, ali unutar okvira ustava.”

U međuvremenu, policija je objavila da se broj žrtava popeo na šest poginulih te da je 14-ero ljudi ozlijeđeno.

Nasilje je izbilo kada je vojska bila u srijedu poslana ugušiti oporbene prosvjede pri čemu su korištena oklopna vozila i upotrijebljeno pravo streljivo.

Komentiraj