Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe (93) pokušao je u subotu odaslati umirujuću poruku o svom zdravlju nakon nekoliko putovanja u Singapur ove godine zbog medicinskih razloga te je poručio da ne umire.

“Govore da će predsjednik otići. Ne odlazi. Govore da umire, ali ja ne umirem”, rekao je predsjednik pred tisućama pristaša okupljenih na skupu u njegovom rodnom gradu Chinhoyi.

Prva dama Zimbabvea Grace Mugabe je nedavno otkrila da nagovara supruga, koji je na čelu države od 1980. godine, da imenuje nasljednika.

Predsjednik Mugabe je precizirao da je tijekom godina u zatvoru redovno vježbao. Bio je zatvoren tijekom borbe protiv kolonijalnih vlasti 70-ih godina.

On se 15. srpnja vratio u domovinu nakon pregleda u Singapuru i na državnoj radioteleviziji prekinuo špekulacije o mjestu gdje se nalazio.

Zimbabwe Broadcasting Corporation (ZBC)  izvijestio je da je Mugabe, koji je otputovao iz zemlje 8. srpnja, prije nekoliko godina operirao oči u jednoj azijskoj zemlji i da je tamo otišao na rutinski pregled.

Njegova putovanja na medicinske preglede u azijske zemlje su učestala posljednjih godina.

Iako teško hoda i ponekad zaspi na sastancima, njegov je govor u subotu trajao dulje od sat vremena.

Unatoč glasinama o pogoršanom zdravlju, ima namjeru biti kandidat i na izborima 2018. te tvrdi da će vladati do stotog rođendana.

Komentiraj