FaH

ZIKA VIRUS: WHO odbacio pozive za odgodu ili preseljenje olimpijskih igara

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je odbacila pozive za odgodu ili preseljenje iz Rija ljetnih olimpijskih igara zbog epidemije zike u Brazilu.

Odgovarajući na poziv više od 100 vodećih znanstvenika, koji su poručili da bi bilo neetično da se igre održe kako je planirano, zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda kazala je kako održavanje igara onako kako je planirano ne bi značajno izmijenilo širenje virusa zike koji je povezan s ozbiljnim prirođenim poremećajima.

“Na temelju sadašnjih saznanja o virusu zike koji kruži po više od 60 država svijeta i 39 na američkom prostoru ne postoji javnozdravstveno opravdanje za odgodu ili otkazivanje igara”, napisao je WHO u priopćenju. WHO je poručio da je najbolji način smanjivanja rizika od bolesti “slijediti javnozdravstvene upute za putovanja”.

WHO savjetuje trudnicama da ne putuju u zemlje zahvaćene zikom, uključujući Rio de Janeiro. Sve ostale savjetuje  da se zaštite od uboda komaraca i da prakticiraju sigurni spolni odnos.

Više od stotinu uglednih svjetskih znanstvenika zatražilo je u otvorenom pismu da se Olimpijske igre u Rio de Janeiru, koje su predviđene za kolovoz, otkaže ili preseli negdje drugdje zbog virusa zike.

U pismu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), znanstvenici upozoravaju da zbog novih otkrića o tom opasnom virusu ne bi bilo etički kada bi se igre održale kako je planirano. Pozivaju WHO da hitno revidira svoje smjernice o ziki, virusu koji se povezuje s teškim deformacijama novorođenčadi.

Međunarodni olimpijski odbor u svibnju je kazao da ne vidi razloga za odgodu ili preseljenje Ljetnih olimpijskih igara zbog zike.

Bolest koju prenose komarci pojavila se u Brazilu prije godinu dana, a do sada se proširila na više od 60 zemalja i teritorija.

Simptomi su blagi, ali virus uzrokuje teške deformacije mozga kod novorođenčadi, a može izazvati i rijedak i ponekad koban neurološki sindrom kod odraslih.

Pismo je potpisalo 125 znanstvenika iz cijelog svijeta uključujući s Oxforda, Harvarda i Yalea.

Kao razloge za otkazivanje ili preseljenje igara “u ime javnog zdravlja” navode neuspjeh programa uništavanja komaraca u Brazilu i slab zdravstveni sustav u toj zemlji.

“Nepotreban je rizik da 500.000 stranih turista iz svih zemalja svijeta stigne na igre, potencijalno se zarazi i vrati kući u krajeve u kojima bolest može postati endemska”, kaže se u pismu.

Najveći rizik, dodaje se, je da se sportaši zaraze virusom i vrate kući u siromašne zemlje u kojima se bolest još nije pojavila.

Olimpijske igre u Riju održavaju se od 5. do 21. kolovoza.

Komentiraj