ZIKA VIRUS: Američki znanstvenici počeli s kliničkim ispitivanjima cjepiva

FaH

Američki znanstvenici potvrdili su da su upravo počeli s prvim kliničkim ispitivanjima cjepiva protiv zika virusa kojeg prenose komarci, javlja u četvrtak Reuters.

Za sada nema odobrenog cjepiva ili lijeka za taj opasni virus koji se munjevito širi u obje Amerike i koji može uzrokovati teške deformacije glave kod novorođenčadi. Veliki broj kompanija i akademskih skupina rade na razvoju cjepiva protiv zike, čija se masovna upotreba očekuje za najmanje dvije do tri godine.

Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti (NIAID), dio Nacionalnog instituta za zdravlje (NHI) kao savezne istraživačke agencije, potvrdio je početak rane  faze kliničkog ispitivanja  na najmanje  80 zdravih muškaraca između 18 i 35 godina.

“Sigurno i učinkovito cjepivo za sprječavanje infekcije zika virusom i teških porođajnih deformacija koje taj virus uzrokuje je od iznimne važnosti za javno zdravlje”, priopćio je direktor NIAIDA Anthony Fauci.

Američka kompanija Inovio Pharmaceuticals je u lipnju dobila dozvolu ministarstva za hranu i lijekove da krene s ispitivanjem cjepiva protiv zike na ljudima. Kompanija Inovio razvija cjepivo u suradnji s južnokorejskom GeneOne Life Sciences Inc. i brojnim znanstvenicima.

Američka zabrinutost bolešću izazvanom zika virusom, koja se ubrzano širi dvjema Amerikama a najjače je pogodila Brazil, porasla je nakon što su vlasti na Floridi prošloga tjedna objavile da postoje prvi znaci lokalnog prijenosa virusa u okolici Miamija.

Guverner Floride u petak je izvijestio o prvome lokalnom slučaju prijenosa virusa zike u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država, kazavši da je testiranje četvero stanovnika pokazalo kako je vjerojatno riječ o prijenosu virusa ubodima komaraca.

Komentiraj