ŽIGOSANJE “Reakcija ravnatelja je ono što zabrinjava”

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević govorila je u Točki na tjedan televizije N1 o slučaju “žigosanja” učenice u jednoj zadarskoj srednjoj školi.

Priča o žigosanju djevojke u Zadru je izgleda dobila obrat. Djevojčica za koju se činilo da je žrtva možda je sama tražila od kolege da je opeče užarenim upaljačem. Mijenja li to šta na stvari?

Rekla bih, što se tiče postupanja djece, da radi zaštite njihove privatnosti ja ne bih mogla komentirati. Ovaj događaj svakako ima zabrinjavajuće elemente. Obrat nam ukazuje na dodatnu težinu problema koji imamo u toj školi. Reakcija ravnatelja je ono što zabrinjava. Očito nije prepoznao prethodne znakove, nije adekvatno reagirano na ponašanje dok je još bilo na razini sukoba. Kad je došlo do incidenta, očito je da ne prepoznaju težinu problema vršnjačkog nasilja, kao ni njegovog zataškavanja i ignoriranja.

Postoji li sankcija za ignoriranje?

Kada se uključuje ured pravobraniteljice, mi smo orijentirani na zaštitu prava djece, ali tražimo do prosvjetne inspekcije da utvrdi odgovornost zaposlenika u školi u tim situacijama. Tražili smo za ovaj slučaj, u skladu s našim nadležnostima jer smo vidjeli niz zabrinjavajućih elemenata u ovom slučaju.

Komentiraj