ŽIGMANOV: Srbija priznala da je bilo problema s hrvatskim udžbenicima

Autor:

Beograd, 23.12.2016 - Srbijanski ministar obrazovanja u petak je u Beogradu s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeæa i Zavoda za udžbenike potpisao aneks sporazuma kojim se regulira pitanje udžbenika, ali ne samo njihov prijevod sa srpskog na hrvatski i s æirilice na latinicu, nego æe u njima i biti posebni dodaci, odnosno sadržaji za hrvatsku manjinu. Na slici ministar prosvjete Mladen Sarèeviæ (D) rukuje se sa predsednikom Hrvatskog nacionalnog vijeæa Darkom Šariæem Lukendiæem nakon potpisivanja.
foto HINA/ Tanjug/ Zoran Zestiæ/ ds

Predstavnici hrvatske manjine pozdravili su podizanje blokade Hrvatske nastavku pristupnih pregovora Srbije i EU-a oko poglavlja 26, i naveli kako očekuju da će srbijanska vlada ubuduće ozbiljnije pristupiti rješavanju otvorenih pitanja Hrvata u Srbiji.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier izjavio je danas da je Hrvatska odblokirala Srbiju, odnosno podigla rezerve oko otvaranja poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi u pregovorima Srbije i EU-a. Do odluke Hrvatske o deblokadi nastavka pristupnih pregovora došlo je nakon što je u Beogradu potpisan sporazum između mjerodavnih državnih tijela i predstavnika hrvatske manjine koji će omogućiti tiskanje nedostajućih udžbenika i dodataka za nastavu na hrvatskom jeziku u osnovnim školama, o trošku Srbije.

„Očito, ovim činom Srbija je izravno priznala da je Hrvatska imala razloga tražiti dodatna pitanja kada je riječ o otvaranju poglavlja 26, jer svih udžbenika za nastavu na hrvatskom uistinu nema. Aneksom je riješeno pitanje osnovnih škola, a srednjoškolske tek treba rješavati, kao i cijeli niz drugih otvorenih pitanja u obrazovanju, kao što su kadrovi, katedra za kroatistiku, pitanje prosvjetnog nadzora, afirmativnih akcija za upis….“, izjavio je ovim povodom predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Odluku Hrvatske i nastavak pristupnih pregovora Srbije oko poglavlja 26 pozdravio je i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Slaven Bačić, koji je naveo da je današnjim sporazumom bitno ubrzana procedura odobravanja i tiskanja naslova odnosno udžbenika za hrvatske odjele.

„Vjerujem da je ovo početak ozbiljnijih razgovora o cijelom nizu otvorenih pitanja hrvatske manjine“, rekao je Bačić, i izrazio žaljenje što je do pomaka došlo tek poslije pritisaka Hrvatske.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)