Predstavnici Hrvata u Srbiji upoznali su u petak hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović s glavnim značajkama svog društvenog položaja, problemima s kojima se suočavaju i izazovima pred kojim se nalaze, izjavio je za Hinu zastupnik u srbijanskom parlamentu i predsjednik DSHV Tomislav Žigmanov.

Hrvatska predsjednica sastala se ranije danas u hrvatskom veleposlanstu u Beogradu s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji i istaknula kako je došlo vrijeme da Srbija i Hrvatska “naprave pozitivan iskorak” u svojim odnosima, uključujući i poboljšanje položaja hrvatske zajednice u Srbiji.

“Posebno je istaknut problem neintegriranosti Hrvata u srbijansko društvo, isključenosti Hrvata iz procesa odlučivanja, te odsutnosti institucionalnog okvira za komunikaciju s vlašću i proaktivnog odnosa u rješavanju problema i ostvarivanju naših legitimnih interesa”, rekao je nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Tomislav Žigmanov.

Žigmanov, kao jedini zastupnik u srbijanskom parlamentu, te Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji, naglasili su u razgovoru s hrvatskom predsjednicom “stalnu otvorenost i spremnost na suradnju s vlašću u Srbiji glede rješavanja problema”.

“Predsjednici smo iskazali zahvalnost za djelatnu zainteresiranost Republike Hrvatske za Hrvate u Srbiji”, rekao je Žigmanov.

Grabar-Kitaraović je poslije sastanka s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji izjavila da ima “pozitivnih pomaka kad je u pitanju infrastruktura, ali treba izgraditi neke projekte funkcionalne prirode”.

“Kad je riječ o položaju hrvatske manjine i ispunjavanju sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina iz 2004. godine tu još nije poštovano temeljno pravo hrvatske manjine da ima jednog zajamčenog zastupnika u Skupštini Srbije i zajamčene zastupnike na nižim razinama”, rekla je hrvatska predsjednica i podsjetila da srpska zajednica u Hrvatskoj ima tri zajamčena zastupnička mjesta u Saboru – bez obzira na broj osvojenih glasova, dok je u Srbiji predstavnik Hrvata u parlamentu kao član stranke, a ne kao predstavnik hrvatske zajednice.

Grabar-Kitarović je najavila i potporu Srbiji na njezinu europskom putu, istodobno naglašavajući kako će Zagreb “ustrajati i na ispunjavanju onih kriterija koje je i Hrvatska morala ispuniti” prije nego je postala članicom EU-a, među ostalim i u pogledu ljudskih i manjinskih prava.

Hrvatska predsjednica boravi danas u posjetu Beogradu gdje će večeras nazočiti inauguraciji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je nakon sastanka s hrvatskom kolegicom izjavio kako vjeruje da se odnosi između dviju država i dva naroda mogu “kako-tako” popraviti do kraja godine, te najavio da će razgovore s hrvatskom predsjednicom nastaviti uskoro u Dubrovniku, gdje se 1. srpnja održava tradicionalna međunarodna konferencija Dubrovnik Forum.

“I da ne bismo žurili, nije to jednostavno, imamo mnogo toga što opterećuje naše odnose, ali vjerujem da u idućih šest mjeseci, odnosno do kraja godine, možemo postići značajnije rezultate, koji bi značili i Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji, koji bi značili kakvo-takvo popravljanje bilateralnih odnosa između Srbije i Hrvatske, ali i u cjelini, između Srba i Hrvata”, rekao je Vučić.

Komentiraj