Zgrada opere u Sydneyu pod UNESCO-vom je zaštitom, prije 48 godina otvorila ju je kraljica Elizabeta

Dana 20. listopada 1973. godine službeno je otvorena zgrada opere u Sydneyju, jedna od najprepoznatljivijih građevina na svijetu.

Ta zgrada 2007. godine stavljena je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine, čime je postala najmlađom građevinom na svijetu na tom popisu. Za usporedbu, na istom se popisu nalaze egipatske piramide, Taj Mahal i Veliki kineski zid, a te su strukture izgrađene stoljećima pa i tisućljećima ranije.

Zgrada opere u Sydneyju doista je specifična građevina jer joj se krov sastoji od betonskih ljuski, pri čemu je svaka ljuska zapravo dio površine kugle promjera 75,2 metara. Tako sagrađen krov prekriven je s više od milijun keramičkih pločica složenih po definiranom uzorku. Zgrada opere ne sadrži samo opernu dvoranu, nego i velik broj drugih dvorana (koncertnu dvoranu, dramsko kazalište itd).

Godišnje se u svim dvoranama i prostorima zgrade opere u Sydneyju održi čak oko 1.500 izvedbi (koncerti, baleti, opere, kazališne predstave i druge izvedbe), kojima prisustvuje ukupno oko 1.200.000 osoba.

Svečano otvaranje zgrade uključivalo je izvedbu Beethovenove Devete simfonije, a zgradu je otvorila kraljica Elizabeta II., koja nije samo britanska, nego i australska kraljica.

Komentiraj