U povodu Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju pročelje zgrade Hrvatskog sabora bit će osvijetljeno ljubičastom bojom, kako bi se pomoglo u nastojanju senzibiliziranja i osvještavanja javnosti da se svake godine u svijetu prijevremeno rodi oko 15 milijuna djece, tj. da svako deseto novorođeno dijete pripada u tu skupinu, priopćeno je u petak.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci obilježava se širom svijeta, a u Hrvatskoj tu inicijativu već osam godina provodi Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”.

Podizanje svijesti o izazovima djece rođene prije 37. tjedna trudnoće, poboljšanje uvjeta skrbi o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi, te važnost rane intervencije u središtu je pozornosti svih aktivnosti koje se provode u okviru te manifestacije.

Simbol globalnog obilježavanja tog dana postala je ljubičasta rasvjeta jer ta boja u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost.

Pročelje zgrade Hrvatskog sabora bit će osvijetljeno u petak od 17 do 22 sata. U više hrvatskih gradova bit će organizirano okupljanje roditelja s djecom i puštanje ljubičastih balona, a ljubičastim će sjajem biti obasjane institucije i građevine diljem Hrvatske i svijeta.

Komentiraj