ZG ZOO Obilježavanje Svijetskog dana močvarnih staništa (4. i 5. veljače)

Zoološki vrt grada Zagreba

Komarci, neugodan miris, vlaga i blato.

Ovo su pojmovi koji mnoge ljude asociraju na močvare.

Međutim, ekološki gledano močvare su oaze biološke raznolikosti i jedno od najvažnijih i najugroženijih staništa svijeta.

Povodom Svjetskog dana močvarnih staništa, koji se obilježava 2. veljače, pozivamo vas da posjetite Zoološki vrt grada Zagreba ovaj vikend, 4. i 5. veljače te u ekološkom, edukativnom duhu od 11 do 15 sati obilježite ovaj dan.

Ovog vikenda upoznajte veliku važnost močvarnih staništa te na koji način one omogućuju život raznim životinjskim i biljnim vrstama, ali i kako štite ljudska naselja od ekstremnih vremenskih uvjeta.

Edukativni kutci se nalaze u paviljonu ‘Duh monsunskih šuma’.

Edukativan kutak – saznajte kako nas močvare štite od poplava, upoznajte razne vrste ptica koje obitavaju u poplavnom području Lonjskog polja te dođite i u kontakt s pravom, živom crvenouhom kornjačom.

Kreativna radionica – na radionici izrade hranilica za ptice saznajte kako pomoći pticama u ovim hladnim zimskim mjesecima.

Veliki problem u svijetu je nestanak močvarnih staništa, bilo zbog isušivanja radi poljoprivrede i izgradnje gradova i cesta ili sve izraženijih klimatskih promjena. Zbog svojih iznimnih svojstava i velike vrijednosti u ekologiji, njihov nestanak odražava se u češćim i izraženijim poplavama, onečišćenoj vodi, smanjenju broja vrsta i mnogim drugim poremećajima u okolišu. Upravo zbog toga, u Ramsaru je 1971. godine potpisan Sporazum o međunarodnoj suradnji i zaštiti močvarnih i vlažnih staništa, poznat kao Ramsarska konvencija. Ova konvencija zakonima i edukacijom štiti značajna močvarna područja, a u Republici Hrvatskoj su pod njenim okriljem Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Crna Mlaka, donji tok Neretve i Vransko jezero na Cresu.

Lonjsko polje

Naše najpoznatije močvarno područje i oaza biološke raznolikosti, Kopački rit, u svojih je 177 km2 udomio čak 293 vrsta ptica! Usporedimo li Kopački rit s jednim od najpoznatijih močvara svijeta, onima Serengetija, dolazimo do zadivljujućih brojki! Naime, Serengeti je sa svojih 14 763 km2 dom za više od 500 vrsta ptica. Kada bi broj vrsta ptica ovisio o površini močvarnih staništa i kada bi Kopački rit bio veličine Serengetija, mogao bi ugostiti više od 24 000 vrste ptica! Stanimo s ovom usporedbom i eksplozijom biološke raznolikosti, jer je danas u znanosti opisano tek oko 10 000 vrsta ptica. Ove divovske i vrlo značajne brojke pokazuju koliko su močvare važna staništa, ali ne samo za ptice već i mnoge druge životinje. Kukci, koji su temelj mnogih hranidbenih lanaca, u močvarama su posebno brojni i raznoliki.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana močvarnih staništa je ‘Uloga močvara u zaustavljanju prirodnih katastrofa i smanjenju njihovih utjecaja’. Za takvu prirodnu uslugu možemo biti zahvalni močvarnom tlu, koje ima zadivljujuća prirodna svojstva. Osim što je bogato florom i faunom, ono je biološki filter koji vodu sakuplja i pročišćuje. U prirodnoj cirkulaciji tvari, ogromne količine organskog ugljika i dušika završe u močvarama, jer upravo one među mnogim prirodnim staništima, imaju sposobnost i kapacitet da budu takozvani ponori ugljika i dušika.

Možemo zaključiti da je temelj zaštite močvara edukacija te da bi svaki čovjek trebao pobliže upoznati močvare. Možemo navratiti do Kopačkog rita ili Lonjskog polja, ali i jednostavno, do Zoološkoga vrta gdje osim samih močvara i močvarnih životinja, možemo upoznati i mnoge druge, koje o njima ovise.

Svjetski dan mocvarnih stanista 2

Komentiraj