OČAJNI STUDENTI: “Jedan sam od mnogih koji su ostali bez posla kojim su financirali studij”

Ivan Lepej, apsolvent Filozofskog fakulteta u Zagrebu, govori za Zg NEWS o nezavidnoj situaciji u kojoj su se našli studenti i o pismu Studentskog zbora upućenom Vladi RH

 

Vlada Republike Hrvatske izvjestila je o popuštanju mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa, no oni koji nisu zahvaćeni mjerama su studenti.

Zbog toga je Studenski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu napisao otvoreno pismo Vladi kojom podsjeća da je egzistencija studenata uvelike ugrožena.

“Uzimajući u obzir sve veću ekonomsku nesigurnost prouzrokovanu epidemijom covida-19, Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovim putem izražava zabrinutost za ekonomsku i egzistencijalnu dobrobit studenata koji se moraju sami uzdržavati, a posebice onih koji se nalaze u samoizolaciji. Medijskim prostorom već kruže upozorenja stručnjaka da će gospodarske posljedice ove pandemije biti osjetne još dugo nakon prolaska neposrednih javnozdravstvenih rizika. Iz tog razloga smatramo nužnim svratiti pozornost na to čiji se rad i (shodno tome) čiji životi vrednuju u kontekstu mjera vladajućih za pomoć gospodarstvu”, stoji na početku otvorenog pisma.

 APEL ZA POMOĆ: Vlada RH nije odgovorila na otvoreno pismo studenata

Studentski zbor podsjetio je na problem depopulacije i nezaposlenosti mladih te na već postojan problem stavljanja briga mladih i studenata po strani, a osvrnuli su se i na nedavno loše postupanje pri iseljavanju studenata iz Studenskog doma Cvjetno. “U ovim trenucima izvanrednog stanja ne valja zaboraviti da su Republiku Hrvatsku i prije mučili (a i dalje muče) problemi nezaposlenosti i depopulacije; da je 2018. stopa zaposlenosti među mladima (od 15 do 24 godina) iznosila samo 25,6%; da su se prije nepuna 4 mjeseca održali predsjednički izbori za vrijeme kojih se većina kandidata (među kojima je i predsjednik RH, Zoran Milanović) nije udostojila odgovoriti na 7 pitanja koja se tiču mladih; da Vlada premijera Plenkovića, s dvije godine zakašnjenja, još nije donijela Nacionalni program za mlade. Ovaj popis primjera o omalovažavajućem odnosu vladajućih prema mladima sigurno se može nastaviti, ali ono što je zajedničko suštini svih pojedinačnih točaka je svjestan zaborav mladih. Zaborav tih istih mladih koji, u trenutku kada prosječna cijena zaštitne maske u ljekarni iznosi 30 kuna, 3D printerom proizvode vizire za potrebe epidemije, i mladih koji su se iselili iz svojih domova (ne doma – domova) kako bi pomogli nastradalima u potresu, unatoč tome što je neodgovornom organizacijom zagrebačkog SC-a ugroženo njihovo privatno vlasništvo (te potencijalno i zdravlje).

” Također, Hrvatska se ističe u EU-u po broju mladih koji žive s roditeljima, a zbog posljedica pandemije, kako kažu, taj broj bi mogao porasti. Osvrnuli su se i na probleme studentskog rada koji su u Hrvatskoj prilično loše rješeni. “Zbog svega iznesenog, Studentski zbor FFZG-a apelira na Vladu Republike Hrvatske da donese mjere pomoći koje bi osigurale isplaćivanje naknada studentima koji rade na studentski ugovor, a osobito onima koji su ugroženiji zbog socio-ekonomskog statusa obitelji, odnosno skrbnika”, napisali su studenti.

Studenski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zasgrebu upozorio je Vladu RH da su studenti među najranjivijim skupinama u trenutnoj krizi

 

Razgovarali smo sa studentom koji je zbog pandemije  ostao bez posla, jedinog izvora primanja. Ivan Lepej je student pete godine studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te se od početka studija sam financira. Do prošle godine živio je u obiteljskom domu jer je rođen u Zagrebu, a prošle godine preselio se u iznajmljeni stan na Remizi koji dijeli s cimerom. S obzirom na to da je apsolvent, Ivan je do prošlog mjeseca radio puno radno vrijeme na studentski ugovor, a otkaz je dobio na početku pandemije. “Cijenim inicijativu kolega, ali nakon početnog interesa javnosti za otvoreno pismo, priča se nije maknula s mrtve točke. Vlada je trebala uključiti studente u mjere. Trebaju početi razmišljati o programu oprosta dugova ili financijske pomoći s obzirom na to da su studenti ranjiva skupina”, komentira Ivan. “Cimer i ja smo imali sreće s obzirom da se obojica sami uzdržavamo. Stanodavka nam je izašla u susret pa do lipnja ne plaćamo stanarinu, već samo režije. Sreća da je proljeće pa su i režije manje, ali novac za stanarinu moramo vratiti. Ako se i zaposlim uskoro, imat ću puno manje novca za sebe i za svoje životne potrebe”, istaknuo je student za Zg News.

Osim problema zbog pandemije, Ivan smatra da je problem studentskog rada i to što nisu zaštićeni. “Odredbe u ugovorima su jednake za sve vrste poslova, što je suludo s obzirom na to da studenti danas rade svašta. Puno poslodavaca gleda na studente kao na jeftinu radnu snagu i u mnogim tvrtkama najveći postotak zaposlenih su bili upravo studenti. Otpuštanje studenata neće uvelike promijeniti gospodarsku sliku, ali posljedice pandemije uzrokovati da jako puno studenata više neće moći priuštiti studiranje izvan mjesta prebivališta”, poručuje Ivan.

Komentiraj