Galić: “Učinili smo sve da ne dođe do proboja covida-19 u zagrebačke domove za starije”

Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, govori o sigurnosnim mjerama u domovima

Koronavirus je tijekom posljednjih tjedana uspio ući u umirovljeničke domove, što predstavlja iznimnu opasnost za njihove korisnike koji spadaju u ugroženu skupinu. Koronavirus se pojavio u domovima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Koprivnici ali i u jednom privatnom domu u Zagrebu.

Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, kaže da se u svim domovima u njihovoj nadležnosti provode sigurnosne mjere. “Zbog sigurnosti korisnika još od kraja veljače u svim domovima za starije osobe u našoj nadležnosti primjenjuju se mjere obustave posjeta sukladno preporuci Ministarstva zdravstva. Od početka ožujka korisnici izlaze izvan prostora doma samo u nužnim situacijama, primjerice zbog medicinskih postupaka. Za korisnike organizirane prehrane, koji su po obrok dolazili u dom za starije osobe, organizirana je dostava obroka u kuću te smo do daljnjeg obustavili pružanje usluga boravka, te sve aktivnosti koje uključuju veći broj korisnika”, rekla je Romana Galić. Kaže da i Grad razumije da je potreban kontakt korisnika domova s obiteljima tako da im je osigurana komunikacija putem Vibera, WhatsAppa i Skypea.

U nadležnosti Grada Zagreba trenutno se nalazi 11 domova za starije osobe i za čije  djelovanje je Grad i odgovoran. Na području Grada nalazi se još 28 privatnih domova za starije osobe, 37 obiteljskih domova i 5 pravnih osoba. Hrvatski zavod za javno zdravstvo u svojim uputama odredio je da stožeri civilne zaštite županije, tj. Grada Zagreba trebaju osigurati opremu i privatnim domovima za starije osobe, kao i ostalim pružateljima takvih usluga. “Vezano uz epidemiološku situaciju privatni domovi počeli su nam se javljati unazad tek nekoliko dana i to otkada je donesena odluka o novoj obavezi Stožera civilne zaštite Grada Zagreba o osiguranju zaštitne opreme. Zaštitnu opremu smo distribuirali 16. travnja. Na sastanku su epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar upoznali nazočne s procedurama u slučaju sumnje na zarazu i njene pojave. Epidemija je izazvala veliku potražnju za zaštitnom opremom i dezinficijensima tako da smo se svi suočili s nestašicom pa je u prvim danima bilo izuzetno zahtjevno osigurati sve što je potrebno”, rekla je Romana Galić za ZG News.

Romana Galić kaže da se u gradskim domovima svaka povišena temperatura i respiratorni simptom tretira kao sumnja na infekciju covidom-19. “Za takve korisnike odmah se pristupa postupku izolacije, odnosno ako je u višekrevetnoj sobi, premješta se u sobu za izolaciju koju ne smije napuštati do donošenja odluke te dobivanja negativnog rezultata. To znači da se poziva nadležni liječnik obiteljske medicine koji procjenjuje stanje i poziva epidemiološku službu kada se dogovara testiranje, a u slučaju teškog zdravstvenog stanja poziva se hitna služba koja bolesnika vodi na bolničko liječenje. Na svu sreću do ovog trenutka nismo isprobali određenu nam proceduru u slučaju pojave zaraze jer su svi nalazi testiranih korisnika i djelatnika negativni.”

Kaže da je osigurana i psihosocijalna pomoć te da je pojačan individualni rad s korisnicima doma zbog negativnih psihičkih posljedica koje mogu izazvati pandemija i razoran potres koji je pogodio Zagreb prije pet tjedana. “Naša briga za korisnike i djelatnike je prioritet, kako u doba ove epidemije, tako i u periodu koji će uslijediti nakon toga. Zabrana posjeta i dugotrajnost epidemijske situacije pred sve nas postavlja izuzetno zahtjevno razdoblje u očuvanju mentalnog zdravlja korisnika, ali i izuzetnog angažmana djelatnika.”

Iako je u potresu jako stradao centar grada, objekti domova za starije osobe čiji je osnivač Grad Zagreb nisu pretrpjeli veću štetu te imaju samo manja estetska oštećenja. “Objekti su velikom većinom zgrade armirano-betonske konstrukcije otporne na potres. Istog dana statičari su pregledali objekte za koje se procijenilo da su potencijalno rizični, ali nije bilo oštećenja koja bi mogla ugroziti cijelu konstrukciju”, rekla je Romana Galić.

Romana Galić kaže kako se provodi nadzor nad domovima za starije i da se redovito utvrđuje zadovoljavaju li oni standarde. “Stožer civilne zaštite RH je 16. travnja donio Odluku o nužnoj mjeri pojačane kontrole provođenja upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi. Ovom Odlukom naloženo je županijskim stožerima formiranje timova koji će kontrolirati provedbu navedene upute. Stožer civilne zaštite Grada Zagreba formirao je dva tima, a s kontrolama smo počeli 21. travnja te smo prvog dana izvršili nadzor nad 17 pružatelja usluga smještaja, 12 domova za starije i 5 obiteljskih domova. U vremenu koje slijedi, i sukladno datim ovlastima, obići ćemo sve pružatelje usluga. Uistinu vjerujem kako se i kod privatnih pružatelja usluga sve snage ulažu u sprječavanje pojave zaraze među korisnicima”, zaključila je Romana Galić u razgovoru za ZG News.

Komentiraj