hina

ZG IZBORI 2009 DIP odbacio GONG-ove prozivke

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u srijedu je, reagirajući na GONG-ove prozivke, poručilo da u odnosu na financiranje izborne promidžbe na izborima za zagrebačkog gradonačelnika 2009. nije imalo nadzornih niti revizorskih ovlasti.

“Prema tada važećim propisima, kandidati su bili dužni dostaviti izvješće o izvorima i visini sredstava utrošenih za promidžbu nadležnom izbornom povjerenstvu, u konkretnom slučaju, Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Zagreba, koje je bilo dužno samo objaviti Cjelovito završno izvješće o izvorima i visini sredstava utrošenih za izbornu promidžbu”, odgovorio je DIP na GONG-ove tvrdnje da je i danas, uz bolji pravni okvir, moguće u financijske izvještaje izbornih kampanja staviti netočne podatke, jer DIP ne provjerava sustavno točnost i istinitost podataka u njima.

“Smatramo da bi GONG trebao znati da nadzor financiranja izborne promidžbe na izborima, pa samim time i na lokalnim izborima, DIP provodi od stupanja na snagu Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe 2011.”, poručuje DIP.

U GONG-u su se pitali i hoće li postojati odgovarajući nadzor kampanja za izbore za Europski parlament i predsjedničke izbore 2019., aludirajući na činjenicu da SDP mora nadoknaditi trošak kampanje Milana Bandića od 4,3 milijuna kuna, a Bandić je DIP-u prijavio troškove od 2,7 milijuna i još mu je ostalo 275.000 kuna, koje je ostavio SDP-u.

Komentiraj