ZFF Popratni program u srijedu u znaku Berlusconija

HINA / Denis CERIĆ

Glavni natjecateljski program Zagreb Film Festivala donosi njemački film “Sve je dobro” i tuniški “Dragi sine”, dok će popratni program biti u znaku Silvija Berlusconija.

U središtu filma “Sve je dobro” Eve Trobisch je žena koja taji da je silovana i pusti da stvari teku svojim tokom, no njezina šutnja ne prolazi bez posljedica. Film je nagrađen na festivalima u Locarnu i Münchenu.

Film “Dragi sine”, priča o roditeljima očajnima nakon što im sin jedinac ode u ISIS, najavljuje se kao intrigantno ostvarenje Mohameda Ben Attije, čiji su koproducenti slavni Luc i Jean-Pierre Dardenne.

U dva popratna programa prikazat će se dva filma u čijem se fokusu našao kontroverzni talijanski poduzetnik i bivši premijer Silvio Berlusconi.

Film “Loro” Paola Sorentina, o sviti biznismena i ambicioznih političara kojima je od 2006. do 2010. bio okružen medijski tajkun i najkorumpiraniji parlamentarac u povijesti Italije, prikazuje se u programu Velikih 5.

Kritičari su film ocijenili najprovokativnijim i najrazuzdanijim Sorrentinovim djelom i “dekadencijom nezapamćenih razmjera”.

Drugi film o Berlusconiju, pod nazivom “Kajman”, prikazuje se u programu Tajkuni: jučer, danas, sutra. Riječ je o političkoj satiri Nanija Morettija, koja je po mnogima nagovijestila presudu Berlusconiju i utjecala na ishod parlamentarnih izbora u Italiji 2006.

U okviru programa Ponovno s nama prikazat će se dva filma – u MSU “Ne ostavljaj me” bosansko-hercegovačke redateljice Aide Begić, koji govori o trojici malih sirijskih izbjeglica u Turskoj te “Lada Kamenski” Sare Hribar i Marka Šantića, o sudbinama žena nepoželjnih na tržištu rada. Film je na festivalu u Puli osvojio nagrade za najbolju debitanticu, glavnu glumicu i scenarij.

Među kratkometražnim filmovima iz programa Kockice ističe se redateljski prvijenac glumca Leona Lučeva, “Malo se sjećam tog dana”.

Program Moj prvi film predstavlja prvijenac češkog Jana Nemeca, “Dijamanti noći”, priču o dva židovska mladića, bjeguncima iz vlaka koji ih prevozi u koncentracijski logor.

Program Kino u kinu podsjetit će na klasik Wima Wendersa “Kraljevi ceste”, dirljivu i duhovitu priču o muškom prijateljstvu.

Islandski redatelj Hafsteinn Gunnar Sigurðsson će na masterclassu govoriti o problemu ograničenih sredstava koja redatelji uspiju pribaviti za svoj prvi film.

Program Festivali pod reflektorom donosi izbor kratkih filmova različitih žanrova, prikazanih na 75. izdanju Venecijanskog filmskog festivala u sekciji Horizonti.

Komentiraj