ZFF – Pet filmova sa zagrebačkog festivala nominirani za nagrade EFA

HINA/ ZFF

U završni krug nominacija za prestižne nagrade Europske filmske akademije uvrštena su i tri filma iz ovogodišnjeg programa Zagreb Film Festivala, koji počinje u subotu, 14. studenog, te dva koje je zagrebačka publika imala prilike pogledati na njegovu prošlogodišnjem izdanju.

Za nagradu EFAe u kategoriji najboljeg filma natječe se islandsko-danski film “Ovnovi, u režiji Grimura Hakonarsona o dva tvrdoglava brata koje će nakon četrdesetogodišnjeg rata ujediniti zajednička nesreća, a glavni glumci iz tog filma Sigurður Sigurjonsson i Theodor Juliusson bit će na otvorenju Festivala, najavljeno je sa ZFF-a.

U konkurenciji je i Mustang turske redateljice Deniz Gamze Erguven, drama o skandalu koji zauvijek mijenja živote skupine djevojaka, najavljena kao ‘daleki filmski rođak’ kultnog filma “Samoubojstva nevinih”, a prikazuje se u programu Dani LUX filma.

 

  • Program “Velikih 5” donosi “Mladost”, najnovije ostvarenje talijanskog oskarovca Paola Sorrentina, koji u svom drugom filmu na engleskom prati dva stara prijatelja koji razmišljaju o prošlosti, sadašnjosti, ljepoti i apsurdnosti života.

 

Za taj je film Sorrentino okupio impresivnu glumačku ekipu, Michaela Cainea u ulozi Freda, Harveyja Keitela u ulozi Micka i Rachel Weisz u ulozi Fredove kćeri udane za Mickovog sina.

U kategoriji Najboljeg filma i Najbolje komedije nominiran je “Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju” švedskog redatelja Roya Anderssona, iz programa prošlogodišnjeg ZFFa, dok je u utrci za Najbolji dokumentarac talijanski film Ples s Mariom Ivana Gergoleta iz prošlogodišnje festivalske dokumentarne ponude.

Odluke o dobitnicima donijet će više od tri tisuće članova Europske filmske akademije u narednih mjesec dana, a objavit će ih na svečanoj dodjeli, 12. prosinca u Berlinu.

Za prethodni krug selekcija iz Hrvatske su bili kandidirani dugometražni igrani filmovi “Zvizdan” Dalibora Matanića, “Ti mene nosiš” Ivone Juke te manjinska koprodukcija “Ničije dete” Vuka Ršumovića.

Komentiraj