FaH

ZFF: Nedjeljna konkurencija s filmovima “Tanna” i “Obiteljski film”

Program konkurencije Zagreb Film Festivala nastavlja se u nedjelju dvama filmovima – australskom ekranizacijom istinite priče o nesretnoj ljubavi  “Tanna” Bentleya Deana i Martina Butlera te češkim “Obiteljskim filmom” crnohumornom obiteljskom dramom redatelja Olmoa Omerzua.

 “Tanna” je ime istoimenog otoka u sklopu otočja Vanuatua, gdje domorodačko stanovništvo živi potpuno odvojeno od bilo kakve civilizacije, i suvremene tehnologije. Dvojica redatelja proveli su u selu Yakel sedam mjeseci, snimajući dokumentarac o domorocima, no nakon što jednog dana čuju kako članovi plemena pjevaju tužnu pjesmu o ljubavi kojoj su na put stali strogi zakoni te zajednice o dogovorenim brakovima, odlučuju snimiti igrani film na tu temu.
Lokalno stanovništvo nije bilo samo inspiracija za film, već su u njemu sudjelovali kao glumci i bez ikakvog prethodnog iskustva, uključivši i ono samog gledanja filmova, oživjeli ljubavnu priču zbog koje su promijenili svoje običaje.
Svojevrsna plemenska verzija “Romea i Julije” proslavila se na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji, gdje je osvojio nagradu publike i izazvao veliko zanimanje javnosti, osobito nakon dolaska naturščika na crveni tepih tog prestižnog festivala. Kao dojmljivo vizualno djelo egzotičnog otočja i prvi igrani film snimljen na njemu, “Tanna” je u Veneciji osvojio nagradu FEDEORA za najbolju kameru.
Autorski dvojac Dean-Butler surađuje više godina na dokumentarnim filmovima – Bentley Dean je autor brojnih nagrađivanih dokumentaraca socijalne tematike, a Martin Butler producent nagrađivanih dokumentarnih reportaža.
Njihova je suradnja počela 2009. kada su snimili “Contact”, dokumentarac o prvom dodiru posljednjih pustinjskih ljudi s modernom Australijom. Snimili su i dokumentarnu seriju “First Footprints”, o tisućljetnoj povijesti australskih Aboridžina.
U nedjelju se u glavnom programu prikazuje i češki”Obiteljski film”, priča o suvremenoj četveročlanoj obitelji u kojemu se klasični obrazac “sam u kući” poprima katastrofalne razmjere za sve filmske junake, kojih nije pošteđen niti obiteljski kućni ljubimac, pas Otto. Njegove avanture i borba za opstanak postanu zaseban dio filma, a on postaje simbol obitelji i mogući faktor rješavanja njihovih problema.
Dobrostojeći praški bračni par liberalnih svjetonazora odlazi na jedrenje po Indijskom oceanu i ostavlja dvoje djece, tinejdžericu i njezina mlađeg brata bez nadzora. Vrlo brzo godišnji odmor krene im po krivu, a djeca ne uspijevaju ispuniti povjerenje roditelja i otmu se kontroli.
“Obiteljski film”, koji je dosad prikazan na više festivala uključujući i onaj u San Sebastianu, drugo je redateljsko ostvarenje Olmoa Omerzua.
Njegov debitantski naslov “Prilično mlada noć” prikazan je u programu Forum Berlinskog filmskog festivala. Omerzu je rođen u Ljubljani, diplomirao je na prestižnoj praškoj filmskoj akademiji (FAMU), a “Obiteljski film” nastao je u koprodukciji Češke, Njemačke, Slovenije, Francuske i Slovačke.
Inspiraciju za “Obiteljski film” dijelom je dobio nakon što je u novinama pročitao vijest o psu koji je nakon havarije uspio sam preživjeti nekoliko tjedana na pustom otoku.

Komentiraj