ZFF Legrand: o obiteljskom nasilju se puno govori, a ništa ne rješava

HINA / Zvonimir KUHTIĆ

Francuski redatelji i glumac Xavier Legrand u nedjelju u Zagrebu predstavlja svoj prvi dugometražni film “Skrbnik”, u kojemu kroz priču o dječaku, taocu sukoba između tek razvedenih roditelja, tematizira obiteljsko nasilje, o kojemu se, kako je rekao za Hinu, u Francuskoj puno govori, a ništa ne mijenja.

“Obiteljsko nasilje ne zahvaća samo žene, već su žrtve konflikta oca i majke često djeca. Moramo postavljati pitanja o tome i davati odgovore, jer puno toga još nije riješeno na razini zakona i skrbništva nad djecom”, istaknuo je Legrand.

Dodao je kako je u Francuskoj samo u prošloj godini u obiteljskom nasilju smrtno stradalo 25 djece i 123 žene. “To je velik problem”, dodao je.

Kako je objasnio, u “Skrbniku” nije htio dati samo socijalnu stranu priče, nego i napraviti triler, žanrovski film temeljen na strahu. “Mnoge se žene boje pobjeći iz nasilnih veza i zato sam napravio takav film”, rekao je.

Film prati upravo razvedeni bračni par – majka traži isključivo skrbništvo nad sinom kako bi ga zaštitila od navodno nasilnog oca, no on na sudu uspijeva izboriti zajedničko skrbništvo. Traumatizirani dječak postaje taoc u sukobu između majke koja će učiniti sve da pobjegne od bivšeg muža i oca koji sinom okrutno manipulira ne bi li se ponovno uvukao u život bivše supruge.

Oca glumi Denis Ménochet (koji je glumio u Tarantinovm filmu “Nemilosrdni gadovi”), a ZFF-ovoj publici je poznat i po ulozi u filmu “Centrala” Rebecce Zlotowske.

“Skrbnik” je nagrađen Srebrnim lavom za režiju i za najboljeg debitanta na festivalu u Veneciji, što redatelj nije očekivao. “Bio sam jako iznenađen s  čak dvije nagrade jer mi je to prvi dugometražni film. Te su nagrade skrenule pozornost mnogih na moj film, a ja ga želim osobno predstaviti u svim zemljama gdje je izabran za festivale i jako mi je drago što sam sada u Hrvatskoj”, naglasio je Legrand, kojemu se film prikazuje u dugometražnoj konkurenciji.

Legrand je bio uspješan i sa svojim prvim kratkometražnim filmom “Ništa za izgubiti” koji je 2014. bio nominiran za Oscara te je osvojio nekoliko nagrada uključujući četiri nagrade u Clermont-Ferrandu i Cezara za najbolji kratki film.

Redatelj je kao osmogodišnjak glumio u proslavljenom filmu “Do viđenja djeco” Louisa Mallea, a i dalje glumi u filmovima i serijama. “Glumačko iskustvo puno mi je pomoglo u radu s glumcima, imamo isti vokabular, znamo kako izgraditi lik i kako snimati pred puno ljudi”, napomenuo je.

Još jedan redatelj, čiji se film, “Ali se ženi”, prikazuje u nedjelju u dugometražnoj konkurenciji je bio dječja glumačka zvijezda – Australac Jeffrey Walker.

Njegov  dugometražni prvijenac uvršten na ZFF je romantična komedija o problemima druge generacije doseljenika iz Iraka i njihovom srazu s islamskom tradicijom.  Film se temelji na stvarnom iskustvu scenarista i glavnog glumca Osamaha Samija, koja će nakon projekcije odgovarati na pitanja publike.

Ali je simpatičan sin muslimanskog klerika koji unatoč najboljim namjerama uvijek napravi nešto pogrešno – zaljubljen je u jednu djevojku, no čeka ga dogovoreni brak s drugom, želi biti uspješan doktor jer se to očekuje od njega, ali su mu ocjene loše. Jedina želja mu je napraviti oca ponosnim, a to može samo uz pomoć laži što dovodi do katastrofalnih posljedica.

Walker je režirao epizode raznih TV serija, uključivši “Modernu obitelj”, “Odgoj za početnike”, “Kosti” i “Nezgodne ljude”. Redatelj je prestižne BBC-jeve mini-serije “Protjerani”.

Etablirani autori u programu “Ponovno s nama”

Od prošle godine natjecateljski program “Ponovno s nama”, posvećen novim filmovima proslavljenih autora čiji je prvi ili drugi film ZFF prikazao prijašnjih godina u glavnom programu, donosi osam filmova, od čega tri već u prvom danu festivala.

U Zagreb je stigao grčki redatelj Alexandros Avranas kako bi predstavio svoj film u tom programu, neo-noir triler “Voli ne voli” o bračnom paru koji unajmljuje mladu imigrantkinju, surogat majku da im rodi dijete. Dovode je u svoju kuću i žena se s njom sprijateljuje, no nakon jednog sukoba odveze se automobilom i pogine, a ono što je počelo kao socijalna drama razvija se u punokrvni triler.

ZFF je već prikazao jedan Avranasov film u konkurenciji – 2013. godine “Miss Violence” koji je osvojio je Srebrnog lava za režiju u Veneciji, a režirao je i “Istinite zločine” s Jimom Carreyjem i Charlotte Gainsbourg. Novi film Avranas će u Zagrebu predstaviti s glavnom glumicom Eleni Roussinou.

Prikazat će se i film Sofie Coppole, “Opčinjen”, remake kultnog pulp trilera Dona Siegela (“Prljavi Harry”, “Bijeg iz Alcatraza”) iz 1971. s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi.

Riječ je o raskošno kostimiranoj drami s Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning i Colinom Farrellom, koja je na Festivalu u Cannesu nagrađena za režiju.
Irac John McBurney (Colin Farrell) ratni je plaćenik na strani Sjevera u Američkom građanskom ratu, kojega teško ranjenog u šumi pronalazi mlada Amy i odvodi ga u ženski internat kako bi se oporavio.

Kao jedini muškarac u izoliranoj južnjačkoj vili on budi znatiželju religioznih djevojaka koje ondje žive i na površinu izvlači potisnute strasti.

Film je u Cannesu nagrađen za najbolju režiju, što je nastavak uspješne karijere kćeri Francisa Forda Coppole – njezin drugi film “Izgubljeni u prijevodu”  je osvojio Oscara za scenarij, a 2003. je prikazan na ZFF-u 2003. godine.

U programu je i norveški kandidat za Oscara, “Thelma” Joachima Triera, kojemu su na ZFF-u dosad prikazane drame “Oslo, 31. kolovoza” i “Glasnije od bombi”.

S “Thelmom” je ušao u vode žanrovskog filma, koristeći elemente horora i trilera. U središtu tog ‘nadnaravnog romantičnog trilera’ je sramežljiva studentica biologije koja radi studija u Oslu napušta religioznu obitelj, zaljubljuje se u lijepu kolegicu i otkriva da ima telekinetičke moći.

“Ponovno s nama”, jedan je od najmlađih i najpopularnijih ZFF-ovih programa, a od prošle godine je uvođenjem nagrade “Zlatni bicikl” postao natjecateljskog karaktera. Ovogodišnja novost je da se prikazuje u riječkom Art-kinu Croatia i dobiva još jednu nagradu – Nagradu riječke publike.

Komentiraj