ZFF Film “Muškarci ne plaču” ovogodišnji pobjednik festivala

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Bosanskohercegovački film “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića, “moćan, hrabar i relevantan film, fenomenalnih glumačkih i režijskih vještina” osvojio je Zlatna kolica za najbolji dugometražni film ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala (ZFF), koji završava u subotu navečer dodjelom nagrada.

Drljevićev dugometražni prvijenac o veteranima zaraćenih vojski koji dugo nakon rata pokušavaju zaliječiti stare rane, nagrađen je kao “film je koji sugerira nužnost komunikacije kao puta do iscjeljenja, ali i izbjegavanja mržnje i sukoba”.

“U ovoj smo selekciji imali priliku vidjeti trinaest fantastičnih ostvarenja, od kojih je barem sedam sjajno, pa sugeriram publici da ih pogleda kada dođu u kino Europa”, rekla je u ime žirija glumica Lana Barić, čestitavši festivalu 15. rođendan i na odličnoo odrađenom poslu “usred turbulente godine koju smo imali”.

Uz nju u žiriju su bili redatelj Peter Brosens i producent Peter Rommel, koji su pohvalili ZFF za odličan program, organizaciju, odnos sa svojim gradom i brojnu publiku.

Film će dobiti i četiri tisuće eura.

Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji žiri je dodijelio “duhovitoj i vještoj ženskoj priči s izvanrednom Laetitiom Dosch u glavnoj ulozi”, filmu “Parižanka” Leonor Serraille. Kako je obrazloženo, “na vrlo pozitivan i progresivan način prikazuje putovanje mlade žene od potpune izgubljenosti do pronalaska sebe, ne stavljajući protagonisticu u poziciju žrtve ni u jednom trenutku”.

Međunarodni kratkometražni: “Brucoši”

Najboljim filmom međunarodnog kratkometražnog programa proglašen je “Brucoši” mađarskog redatelja Gyorgyja Mora Karpatija, priča o društvu koje je izgubilo sposobnost empatije.

“Ovaj je film dokaz da nemogućnost da se međusobno razumijemo i pomažemo katkad proizlazi iz nedostatka hrabrosti da se supotstavimo bliskoj okolini. Zbog toga je empatija zaista moć koju rijetki posjeduju”, istaknuto je u obrazloženju nagrade, koja uključuje i tisuću eura.

Posebno priznanje u kratkometražnoj konkurenciji dobio je film “Hvala Bogu da smo Britanci” Seana Dunna. “Podsjećajući duhom na punk pjesmu, film ocrtava odbojnu sliku ‘Velike’ Britanije zahvaljujući zanimljivoj strukturi furioznih dojmova”, ocijenio je žiri.

Nacionalni kratkometražni: “Čistačica”

U nacionalnom programu kratkometražnog filma “Kockice”, Zlatna kolica i 10 tisuća kuna osvojio je film “Čistačica” Matije Vukšića, ocijenjen kao “trezven i snažan uradak čehovske atmosfere, zagonetan, izveden učinkovito i ekonomično”. “Krhka ravnoteža između odgovornosti, majčinstva i zakona filtrira se kroz zakrivljenu leću minimalističke kamere”, dodaje se u obrazloženju.

Posebno priznanje u programu “Kockice” pripalo je filmu”Kontraofenziva” Jakova Nole, kao “savršeni komorni uradak koji se poigrava s mačo stereotipima i pretvara ih u likove prema kojima na kraju osjećamo nježnost”. Dobra gluma, ritam i humor razlog su zašto bi ljudi trebali pogledati ovaj film i uživati u njemu, ocijenjeno je.

“Sudjeovanje u žiriju za mene je bilo i iskustvo učenja, puno me toga inspiriralo od onoga što sam pogledao, bila je to prilika vidjeti razne estetike i perspektive”, rekao je u ime žirija kratkometražnih filmova redatelj Saša Ban.

S njime su filmove u toj kategoriji odabirali montažer Catalin Cristutiu i Alejo Franzetti, redatelj i selektor programa Berlinale Shorts.

Zlatni bicikl filmu “Bez ljubavi”  

U natjecateljskom programu “Ponovno s nama”  Zlatni bicikl za najbolji film osvojio je film “Bez ljubavi” Andreja Zvjaginceva, za “nepogrešivu i bolnu dijagnozu kancerogenog djelovanja kapitalizma na mogućnosti opstanka suvremene obitelji, vivisekciju razorne sebičnosti koja je pogonska sila filma, te majstorsku realizaciju”.

“Bilo je zadovoljstvo biti članom žirija i zahvaljujemo organizatorima na toliko puno dobrih selektiranh filmova. Odluka nije bila laka”, rekao je glumac i scenarist Damir Markovina u ime žirija u kojemu su bili još producentica Tamara Babun i redateljica Čejen Černić.

Film “Bez ljubavi” ove godine prvi put nagradila je i riječka publika, pa je Zvjagincev, s dosadašnje četiri osvojene nagrade na ZFF-u svojevrsni rekorder festivala.

Žiri je prepoznao i nagradio važnost postavljanja pitanja o realnosti koju živimo, a koja “nalazi iznimno dobro i vješto artikuliranje, fokusiranje i realiziranje u nagrađenim filmovima”.

Posebno priznanje u toj kategoriji dodijeljeno je slovenskom filmu “Sasvim obična obitelj” Jana Cvitkoviča, za “fenomenalno kinematografsko tematiziranje noćne more čija realizacija je otvorena mogućnost velike većine svjedoka tranzicijskog kapitalizma”.

Program za mlade: najbolji “Vincent”

Zagrebački srednjoškolci iz žirija porograma za mlade PLUS najboljim filmom proglasili su belgijski “Vincent” Christophea Van Rompaeya, kojemu će se dodijeliti i 500 eura.

Po njihovim riječima, u proteklih tjedan dana pogledali su pet izvanrednih filmova s kojima bi se svaki srednjoškolac mogao poistovjetiti,  a pobjednički film odlikuju “fascinantna priča, fantastična fotografija i fenomenalne glumačke izvedbe”.

“Pobjednički film je također pokazao svoju emocionalnu inteligenciju baveći se teškom društvenom temom na humorističan i jedinstven način. Pokazuje nam da čak i u najtežim trenucima trebamo imati nade”, istaknuli su.

Nagrada publike filmu “Fokstrot”

HT nagradu publike dobio je izraelski film “Fokstrot” Samuela Maoza, koji iz nekoliko različitih perspektiva prikazuje apsurd ratovanja i militarizma.

“Naša se publika stvarno pokazala filmofilskom, s visokom ocjenom od 4,80 pobijedio je teški film, pa joj zahvajujemo na tome”; rekao je direktor Festivala Boris T. Matić.

Ovogodišnje je izdanje festivala ocijenio sjajnim i lijepim. “Imali smo puno gostiju, još sakupljamo podatke o broju posjetitelja, no čini se da smo na razini prošle rekordne godine”, istaknuo je.

Dodao je kako su novčane nagrade za najbolji dugometražni igrani film, najbolji međunarodni kratkometražni film i najbolji film za mlade u programu PLUS osigurala Addiko banka, a  za program “Kockice” Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Službeni dio festivala završava u subotu navečer dodjelom nagrada, no program se nastavlja i u nedjelju, s izborom filmova s ovogodišnjeg jubilarnog, 15. izdanja.

Komentiraj