ZFF Festival otvaraju filmovi za djecu i mlade

HINA / Denis CERIĆ

Prvi dan ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala označava početak glavnih i popratnih festivalskih programa,a otvara se točno u podne programom Bibijada u kinu Europa, estonskim filmom za djecu “Tajna družina Juhograda” i nastavlja programom PLUS za srednjoškolce njemačkim filmom “Moje divlje srce”.

U glavnom programu prikazuje se film “Kao da je moj sin”, temeljen na istinitim događajima o dva brata koji su još kao djeca pobjegli iz Afganistana i uvjereni su da im je majka mrtva, a život im se mijenja kada saznaju da ta informacija nije točna. Tu talijansko-hrvatko-belgijsku koprodukciju, u kojemu glumi Tihana Lazović, predstavit će nakon projekcije u kinu Europa redateljica, Costanza Quatriglio.

Glavni program u ponedjeljak donosi i nezavisnu američku dramu “Divljina”, debitantski film glumca Paula Danoa, koji je ostvario zapažene uloge u filmovima “Mala Miss Amerike”, “Bit će krvi”, “Okja”.

Svoj prvijenac, smješten u Montanu šezdesetih, snimio je s Jakeom Gyllenhaalom i Carey Mulligan u ulozi bračnog para čiji brak dolazi na kušnju nakon što on izgubi posao.

Popratni programi počinju u kinu Tuškanac

U programu Velikih 5 prikazuje se francuska komedija “Dvostruki životi” o uspješnom pariškom izdavaču Alainu i njegovoj ženi, poznatoj kazališnoj glumici Seleni (Juliette Binoche), u kojoj redatelj Olivier Assayas propituje učinke digitalne komunikacije na umjetnost i kulturu.

Program Ponovno s nama donosi film “Tel Aviv gori” o simpatičnom palestinskom stažistu TV sapunice s duhovitim i srčanim pogledom na podijeljenu zemlju. Glavni glumac Kais Nashif za tu je ulogu nagrađen u Veneciji. To je drugi dugometražni film redatelja Sameha Zoabija, čiji je kratkometražni uradak “Budi tiho” prikazan na ZFF-u 2006. godine.

Utrka za Zlatna kolica u kratkometražnoj konkurenciji započinje u “Tuškancu” u 22 sata – u Kockicama, natjecateljskom programu hrvatskog kratkog filma prikazat će se “Sovjetski psi” Nikice Zdunić, “Bila soba” Mladena Stanića i “Moljci” Tomislava Đurineca, a u međunarodnom programu poljski film “Tremor” Dawida Bodzaka, nagrađen Grand Prixom u Clermont-Ferrandu te “Peloid” crnogorskog redatelja Bojana Stijovića.

Novi festivalski program Tajkuni: Jučer, danas, sutra u Akademijinu dvoranu F22 donosi film “Lokalni junak” (1983.) u režiji Billa Forsytha, o susretu jednog škotskog gradića s korporativnim naftnim divom.

Slavnim prvijencem Miloša Formana “Crni Petar” na istoj lokaciji, u večernjim satima, počinje program Moj prvi film, koji je ove godine posvećen češkim autorima.

U dvorani Müller u ponedjeljak počinje i novi program “Kino u kinu” s izborom kratkometražnih filmova posvećenih ritualu gledanja filmova u kinima, među kojima je i jedan hrvatski – “Kino Otok” Ivana Ramljaka, poetskom dokumentarcu o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća.

Poseban program Festivali pod reflektorom u dvorani  Müller prikazuje izbor bosansko-hercegovačkih kratkometražnih filmova s ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Komentiraj