ZFF Dan LUX filma i bosanskohercegovački film “Žaba” za kraj

foto HINA/ ZFF/ ml

Nakon filmova prikazanih u konkurenciji i uoči dodjele nagrada Zagreb Film Festival u subotu tradicionalno organizira Dan LUX filma, u okviru kojega će prikazati tri finalista od kojih je ove godine najboljim proglašen “Laponska krv” Amande Kernell.

Osim na zagrebačkom festivalu Dan LUX filma se tijekom jeseni održava u  više od 40 gradova u Europskoj uniji, a tri filma koja su ušla u uži izbor za te nagrade Europskog parlamenta predstavljaju se na besplatnim projekcijama.

Ovogodišnji dobitni “Laponska krv” Amande Kernell,  “gorko-slatka drama” o odrastanju dviju tinejdžerki autohtonog naroda Saami, smještena je u tridesete godine prošlog stoljeća, u doba izraženog rasizma i segregacije u švedskom društvu.

Film snimljen prema iskustvu same redateljice, snimljen je u norveško-švedsko-danskoj koprodukciji, a premijerno je prikazan na Danima autora u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA i Europa Cinemas Label.

ZFF prikazuje u tom programu i film “Vestern” njemačke redateljice Valeske Grisebac, koji tematizira uvijek aktualnu temu europskog prijezira prema svom istoku i rastuće ksenofobije u nekim državama europskoga zapada.

Ta je njemačko-bugarsko-austrijska koprodukcija premijerno prikazana u programu Izvjestan pogled u Cannesu, a zanimljivo je da je producentica filma bila Maren Ade, redateljica prošlogodišnjeg dobitnika nagrade LUX, “Tonija Erdmanna”.

Treći film u izboru je francuski “120 otkucaja u minuti” redatelja i scenarista Robina Campilloa, koji se najavljuje kao “snažna je i emotivna drama o mladim pariškim aktivistima 90-ih koji se u jeku epidemije AIDS-a očajnički trude podići osviještenost o toj stigmatiziranoj bolesti”. U Cannesu je osvojio Grand Prix i francuski je kandidat za Oscara.

Europski parlament dodjeljuje Nagradu LUX proteklih deset godina za postignuća u kinematografiji, a s ciljem poticanja tema vezanih uz zemlje Europske unije te potpore širenju europskih produkcija i koprodukcija.

Nakon dodjele nagrade u subotu će se premijerno i izvan konkurencije prikazati film “Žaba”, dugometražni prvijenac bosanskohercegovačkog redatelja Elmira Jukića, još jedno ovogodišnje ostvarenje iz te zemlje posvećeno poslijeratnim traumama ratnih veterana.

RIječ je o ekranizaciji drame hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića, koja prati ratnog veterana s  PTSP-om koji dane provodi na poslu u maloj brijačnici.

Kako se bliži Bajram poziva k sebi prijatelja i brata kojega želi odvući od kocke i alkohola, no to mu ne uspijeva već završi sukobom između njih. Ostaje sam i depresivan, no iz mračnih misli ga izvuče mladić koji prodaje knjige od vrata do vrata.

FIlm se opisuje kao “komorna drama s elementima crne komedije”, a ujedno i prvi film snimljen nakon sudjelovanja na radionici Zagreb Film Festivala “Moj prvi scenarij”.  Na  Sarajevo Film Festivalu film je osvojio Nagradu publike.

U subotu će se u kinu Europa dodijeliti nagrade festivala, za koje se natjecalo trinaest filmova u dugometražnoj konkurenciji, po deset u programima kratkometražnih filmova, međunarodnih i hrvatskih, n nagrade će se dodijeliti i u programima “Ponovno s nama” i PLUS.

Komentiraj