HINA /Zvonimir KUHTIĆ

ZFF Boris T. Matić: Širimo filmsku kulturu u velikoj koaliciji

Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF) koji se otvara u subotu navečer u kinu “Europa”, pozvao je ljubitelje filma da u narednih devet dana posjete filmske projekcije i “svi zajedno u jednoj velikoj i širokoj koaliciji rade ne širenju filmske kulture u Hrvatskoj”.

Program ovogodišnjeg ZEF-a, rekao je Matić,  jedan je od najboljih dosad : u glavnoj konkurenciji trinaest je recentnih filmskih uradaka iz cijeloga svijeta, od Skandinavije do pacifičkog otočja Vanuatu, a u ostalih desetak programa još stotinjak.

Kao još jedan adut festivala, Matić ističe njegovu već tradicionalnu sposobnost da kroz program prvih i drugih filmova redatelja predvidi tko će se tek probiti u visokokonkuretnom svijetu filma.

“To nam je cilj od samih početaka, predstaviti nova imena i dovesti redatelje koji će tek postati zvijezde, pa je ZFF jedinstvena prilika da publika vidi i upozna redatelje i filmove koji se još nisu proslavili i s  kojima će se tek susretati”, rekao je Matić u razgovoru za Hinu.

 

  • Podsjetio je na neka od imena koja je ZFF tako promovirao, od Xaviera Dolana, Floriana Henckel von Donnersmarcka do Antona Corbijna, Radua Judea i Andreja Zvjaginceva. “Utvaramo si da smo bili barem mali od milijun kotačića na putu njihovog uspjeha”, istaknuo je Matić.

 

Potvrdom da je ovogodišnji program dobro izabran Matić smatra i to što su čak pet filmova u natjecateljskom programu nacionalni kandidati za Oscara, a za zagrebački festival su izabrani, istaknuo je, prije nego što su zemlje iz kojih potječu donijele odluke o tim kandidaturama.

Uz “Ovnove” na otvorenju najstariji film o Zagrebu

Jedan od nacionalnih kandidata za Oscara je i islandski film “Ovnovi”, koji će otvoriti Festival, a publiku u kinu Europa pozdravit će redatelj Grimur Hakonarson te glumci Sigurður Sigurjonsson i Theodor Juliusson, koji u filmu tumače dva tvrdoglava zaraćena brata, Gummija i Kiddija.

Radnja filma je smještena u osami izolirane islandske doline, gdje se na susjednim farmama dva brata bave uzgojem ovaca. Već četrdeset godina ne razgovaraju, no prisiljeni su to promijeniti kako bi spasili vrijednu pasminu kojoj prijeti zaraza.

Taj drugi redateljev dugometražni film bio je pobjednik programa “Izvjestan pogled” ovogodišnjeg festivala u Cannesu.

Uoči projekcije “Ovnova” prikazat će se i najstariji filmski zapis iz života Zagreba, snimljen 1911. godine i jedno od najvažnijih otkrića domaće filmske arheologije.

“Taj nam je film jako važan jer je pomaknuo granicu o Zagrebu na filmu, koja je dosad bila 1913. godina”, rekao je filmski teoretičar Daniel Rafaelić za Hinu. “Kako je prvi filmski zapis o Zagrebu, onaj iz 1898. godine, izgubljen, ovaj je zasad najstariji pronađen”, istaknuo je Rafaelić, dodavši da nema logičnijeg mjesta da se taj film prikaže, nego na Zagreb Film Festivalu.

 

  • Najstariji sačuvani film o Zagrebu napravila je talijanska tvrtka Cines koja je početkom prošlog stoljeća redovito snimala diljem Europe, pa je tako stigla i u Zagreb.

 

Film se čuva u Filmskom institutu EYE u Amsterdamu i važan je doprinos domaćoj filmskoj povijesti, s obzirom da se od prvih dvadeset godina uporabe filmske kamere u Hrvatskoj sačuvalo manje od petnaest minuta slike. U toj su minutaži slavni kadrovi Manevara austrijske mornarice, Šibenske luke ili Kavane Corso, dosad najstarijeg zagrebačkog filma iz 1915.

Svečanost otvorenja ZFF-a počinje pred kinom već u 19 sati, koncertom zagrebačkog benda TITS (Tihana i tatini sinovi), koji predvodi naša nagrađivana glumica Tihana Lazović.

U sklopu trinaestog izdanja festivala do 22. studenog na više zagrebačkih lokacija prikazat će se ukupno 109 filmova u glavnom i devet popratnih programa te nizu posebnih projekcija.

Komentiraj