U Hrvatskoj ima golemih potencijala za razvoj seoskog turizma koji su nedovoljno iskorišteni te je nužno snažnije promicati tu vrstu turizma, poručili su u petak splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” Dijana Katica.

Ževrnja i Katica poručili su to na svečanom primanju za dobitnike priznanja “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2016.” s područja Splitsko-dalmatinske županije u uredu župana.
“Ruralna područja zemljopisno obuhvaćaju 92 posto Hrvatske i vjerujemo kako će uskoro i Hrvatska turistička zajednica pokrenuti na domaćem i stranim tržištima promociju našeg ruralnog turizma”, rekla je Katica.
Istaknula je da kroz Hrvatsku prolazi 13 ruta koje je kao kulturne rute certificirala Europska unija, a većina njih prolazi kroz ruralna područja, što je prilika za razvoj seoskog turizma.
Katica je rekla kako u vezi s razvojem seoskog turizma “moramo poraditi na angažmanu domaćih gostiju jer hrvatski turisti ne poznaju dovoljno svoju domovinu”.
Ževrnja je istaknuo kako se turiste koji posjećuju Dalmaciju nedovoljno usmjerava prema Dalmatinskoj zagori, koja obiluje prirodnim ljepotama, kulturnom baštinom i izvornim običajima.
“Splitsko-dalmatinsku županiju je u 2016. godini posjetilo 2,7 milijuna turista koji su ostvarili 15,2 milijuna noćenja, a samo 0,8 posto njih posjetilo je Dalmatinsku zagoru”, istaknuo je Ževrnja.

Komentiraj