Žestoko granatiranje Zaporižja: Hoće li Rusi isprovocirati napad na nuklearku?

Jedna 73-godišnja žena je poginula, a dvije su ozlijeđene nakon što su ruske trupe granatirale 16 područja u Zaporižju, izjavio je lokalni guverner u subotu.

Jurij Malashko izvijestio je da je Rusija pokrenula 108 napada na jugoistočni grad u jednom danu koristeći topništvo, raketne sustave i bespilotne letjelice.

Zaporižje je od početka rata bilo u nekoliko navrata granatirano, a ruske snage trenutno okupiraju dio te regije, uključujući Enerhodar u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana u Europi.

“Neprijatelj će odgovarati za svaki ratni zločin, za svaku uništenu sudbinu i život koji je prekinut. Ukrajinci su jaki i neslomljivi, pobjeda je naša”, poručio je guverner Malashko u svojoj objavi na Telegramu.

Iz ukrajinskog Ministarstva obrane poručili su da Rusija provocira napad u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani kako bi odgodila dugo očekivanu proljetnu protuofenzivu Ukrajine.

Trupe koje okupiraju jugoistok zemlje napast će Zaporižja i prijaviti radioaktivno curenje kako bi se pokrenula međunarodna istraga, navodi se u priopćenju.

Smatraju da bi svaka takva istraga zaustavila neprijateljstva i dala Rusima predah koji im je potreban da se pregrupiraju.

Ministarstvo obrane nije ponudilo dokaze koji bi poduprli te tvrdnje, navodi Sky News.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner