Žestoke borbe u Ukrajini za kontrolu nad Bahmutom

Ruski vojnici bore se za kontrolu nad gradom Bahmutom u istočnoj Ukrajini, no kijevski borci zadali su im “teške gubitke”, rekao je u nedjelju glasnogovornik ukrajinske vojske.

Najmanje 50 ruskih vojnika ubijeno je te je još 80 ranjeno od subote, prema Serhiju Červatku, glasnogovorniku istočnih ukrajinskih vojnih snaga. Podaci o ubijenima i ranjenima nisu se mogli nezavisno potvrditi.

Bahmut je kritična točka na frontu u istočnoj Ukrajini jer bi bilo kakav proboj ondje omogućio ruskim vojnicima da napreduju u dubinu Ukrajine. Ukrajinski vojnici grad su pretvorili u utvrdu u nastojanju da ga obrane.

Čelnik uprave regije Luhanska Serhij Hajdaj kazao je da, osim ruskih vojnika, i plaćenici Wagner i čečenski borci, koje je poslao vođa republike Čečenije Ramzan Kadirov, nisu uspjeli u napadima na Bahmut.

“Žele pokazati djedici u bunkeru (ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu) koliko su sposobni”, kazao je na Telegramu. “No zasad samo gube tisuće vojnika koji se neće vratiti.”

Ukrajinske oružane snage su u nedjelju objavile da je sedamadesetak ruskih časnika ranjeno u napadu na rusko zapovjedno mjesto u regiji Herson na jugu zemlje.

Nije poznato koliko ih je poginulo, ali je u napadu tijekom sastanka u selu Zabarine ranjeno najmanje 70 časnika, rekle su ukrajinske snage,

Ukrajinski borci napadali su ruske zapovjedne centre i zapovjedna mjesta više puta od početka invazije, locirajući ih zahvaljujući radijskoj komunikaciji ili mreži mobilne telefonije. Nekoliko visokih ruskih časnika poginulo je u sličnim napadima.

U međuvremenu, nakon napada na grad Herson, glavni grad istoimene ukrajinske pokrajine, broj poginulih popeo se na 16, uz daljnjih 64 ozlijeđenih, izvijestio je ranije ukrajinski vojni guverner regije .

Među poginulima su trojica muškaraca koji su poginuli prilikom čišćenja mina, rekao je Jaroslav Januševič na Telegramu.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner