Ženidba jordanskog princa naglasila ulogu Jordana kao zapadnog saveznika

Jordanski prijestolonasljednik oženio se u četvrtak uz veliku pompu na blistavoj ceremoniji za koju se čelnici zemlje, koju zapad već dugo podržava kao stabilizirajućeg faktora u nestabilnoj regiji, nadaju da će ojačati lokalne i globalne saveze.

Dvatesetosmogišnji princ Husein, kojeg je njegov otac kralj Abdulah imenovao nasljednikom 2009., vjenčao se sa dvadesetdevetogodišnjom saudijskom arhitekticom Rajvom Al Saif, čija je obitelj povezana s vladajućom dinastijom Saudijske Arabije.

Jordan se oslanja na potporu zapada kako bi ojačao svoje gospodarstvo i jedan je od najvećih svjetskih primatelja američke i europske pomoći po glavi stanovnika.

Promatrači se nadaju da će se vjenčanjem Jordan također približiti regionalnoj sili Saudijskoj Arabiji.

Saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman, za kojeg se očekivalo da će doći, nije prisustvovao vjenčanju, rekli su jordanski dužnosnici.

No za raskošno uređenim stolovima bili su europski i azijski plemići te utjecajni Amerikanci, uključujući prvu damu SAD-a Jill Biden te britanskog princa i princezu od Walesa, Williama i Kate.

Dužnosnici i upućene osobe kažu kako je kralj Abdulah uvjeren da će vjenčanje dodatno učvrstiti stabilnost njegove zemlje.

Kralj je 2004. lišio svog mlađeg polubrata Hamzu prijestolonasljedstva. Hamza je kasnije optužen za sudjelovanje u uroti s ciljem svrgavanja monarha u kojoj su sudjelovali strani faktori.

Posljednjih godina Husein, koji je obrazovan na američkom Georgetownu i britanskoj Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandshurst, sve više preuzima kraljevske dužnosti u zemlji s jedanaest milijuna stanovnika.

Sve ga se češće može vidjeti sa svjetskim liderima, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena.

U skladu s običajima hašemitske dinastije, koja tvrdi da potječe od proroka Muhameda i stoljećima je vladala Mekom, javne ceremonije su počele kada su se Husein i njegova nevjesta vjenčali u amanskoj palači Zahran.

Deseci tisuća razdraganih Jordanaca postrojili su se ulicama dok su se mladenka i mladoženja vozili u otvorenom bijelom Range Roveru kroz grad do palače Al Huseinija na državni banket sa stotinama gostiju.

Unatoč njegovim nesavršenostima, brojni Jordanci kažu da više vole kontinuitet političkog sustava svoje zemlje, upirući na višegodišnje sukobe koji su opustošili susjedni Irak i Siriju.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner