ŽENEVA “Zvizdan” osvojio Fiction and Human Rights Prize

HINA

Igrani film “Zvizdan” Dalibora Matanića odnio je još jednu nagradu za najbolji film, ovog puta na ženevskom festivalu – International Film Festival and Forum of Human Rights, izvijestila je u subotu Kinorama, producent filma.

U konkurenciji sa “Zvizdanom”, uz druge sjane filmove, bili su i danski, za Oscara nomiran “War”  Tobiasa Lindholma i “Trap”, u Cannesu nagrađenog Brilliantea Mendoze. Obrazloženje žirija igranog filma za nagradu Fiction and Human Rights Prize “Zvidanu” između ostalog kaže da je “žiri bio dirnut univerzalnom tematikom koju ovaj film istražuje”, ističe Kinorama.

“Autor na vrlo originalan način govori o mržnji i načinima na koji ju se može nadići. Odluka da glumci igraju nekoliko uloga u filmu istovremeno je intrigantna i uvjerljiva, a rezultira vrlo uspješnom zrcalnom strukturom priče“, navodi se, uz ostalo, u obrazloženju nagrade.

Žiri je posebno pohvalio kvalitetu režije i glumačkih interpretacija, izdvojivši posebno Tihanu Lazović. Ona je za rad na ovom filmu već triput nagrađena, a kao gošća festivala u Ženevi predstavila je film publici.

“Zvizdanu” je ovo dvadeset i prva nagrada, a do sada je prikazan na gotovo sedamdeset međunarodnih filmskih festivala. U sljedećih mjesec dana, osim novog niza festivala, film čeka i redovna distribucija u kinima Francuske, Švicarske i Italije.

Film “Zvizdan” je proizvela Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom i SEE Film pro, proizvodnju su podržali HAVC i Eurimages, a uz Tihanu Lazović glavnu ulogu igra Goran Marković.

Komentiraj