EPA/KATIA CHRISTODOULOU

ŽENEVA Razgovori o Cipru okončani bez sporazuma

Razgovori koji su trebali riješiti desetljećima stare podjele na Cipru završili su u četvrtak u Ženevi bez sporazuma, no s planom da se dužnosnici ponovno sastanu 18. siječnja kako bi rješavali osjetljivo pitanje sigurnosti prije nego li ponovno pokušaju postići politički sporazum.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kazao je za Reuters kako je uvjeren da su sudionici pregovora odlučni učiniti “posljednje napore” na iznalaženju rješenja.

Nije utvrđen precizan datum kada bi se ponovno mogli sastati jamci ovoga procesa, ministri vanjskih poslova Grčke, Turske i Velike Britanije.

Ranije tijekom dana Guterres je ocijenio kako pregovori kojima se pokušava doći do ujedinjenja etnički podijeljenog Cipra pokazuju ohrabrujuće rezultate, no upozorio je da se ne smije očekivati brzo rješenje.

On je istaknuo kako su za provedbu dogovora o kraju sukoba koji se pokušava razriješiti već desetljećima potrebni instrumenti.

“Naš cilj je doći do potrebnih rezultata, a za to trebamo ozbiljno raditi onoliko vremena koliko je za to potrebno”, naglasio je Guterres dodavši da svijet “suočen s toliko katastrofalnih situacija očajno treba simbol nade” te da na početku 2017. to može biti Cipar.

Guterres je u Ženevi predsjedao sigurnosnom konferencijom o Cipru, na kojoj su u pregovorima sudjelovali čelnici ciparskih Grka i ciparskih Turaka, Nicos Anastasiades i Mustafa Akinci te ministri vanjskih poslova Grčke, Turske i Velike Britanije, država koje su od ciparske neovisnosti iz 1960. jamci neovisnosti, teritorijalnog integriteta i sigurnosti tog sredozemnog otoka.

Cipar je podijeljen od 1974., kad je turska vojska izvela invaziju na otok kao odgovor na puč kojim je svrgnut predsjednik Makarios. Do državnog udara došlo je na poticaj grčke vojne hunte i njime se tražilo ujedinjenje Grčke i Cipra.

Komentiraj