ŽENEVA Propali mirovni pregovori o Jemenu zbog nedolaska Hutija

EPA/NAJEEB ALMAHBOOBI

Pokušaj da se u Ženevi održe mirovni pregovori o Jemenu propali su u subotu nakon tri dana čekanja izaslanstva Hutija, no izaslanik Ujedinjenih naroda obećao je da će pojačati pritisak diplomatskim putem.

UN je obnovio napore da se okonča rat u Jemenu u sklopu mirovnog plana kojim se pozivaju Hutiji povezani s Iranom i međunarodno priznata vlada koju podupire Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, da rade na mirovnom sporazumu pod tranzicijskim vladinim tijelom.

Posebni izaslanik UN-a Martin Griffits rekao je da činjenica da Hutiji nisu došli na prve pregovore u tri godine ne znači da je mirovni proces na mrtvoj točki.

Griffits, koji je držao trodnevne mirovne pregovore s izaslanstvom jemenske vlade, rekao je da će se sastati sljedećih dana s hutijskim vodstvom u glavnom gradu Jemena Sani i u Muskatu, u Omanu.

“Tamo će htjeti doći, nismo pripremili dovoljno korektne uvjete da bismo ih pridobili da dođu ovdje”, rekao je Griffith na konferenciji za novinare ne objašnjavajući pobliže.

Hutijski čelnik Abdul Malik al Huti čije snage kontroliraju sjever Jemena i glavni grad Sanu optužio je koaliciju pod saudijskim vodstvom da je spriječila izaslanstvo njegova pokreta da otputuje na pregovore.

“Svi znamo da su pregovori propali zbog toga što su koalicijske snage spriječile nacionalno izaslanstvo da otputuje u Ženevu”, rekao je u govoru koji je prenijela televizija Al Masira, povezana s pokretom.

Komentiraj