Žene u Iranu dobile zasebnu tribinu za kvalifikacije za SP

Tribina s oko 4.600 mjesta rezervirana je za žene koje će idućeg tjedna u Teheranu željeti gledati utakmicu kvalifikacija za SP u Kataru između Irana i Kambodže, objavljeno je u utorak.

Iranski mediji prenijeli su u utorak da ta tribina čini pet posto kapaciteta stadiona Azadi, na kojem će se 10. listopada igrati kvalifikacijska utakmica.

Iran je tako odgovorio na prošlotjedni zahtjev upravnog odbora FIFA-e da se ženama dopusti slobodan ulazak na stadione u toj zemlji.

Ministara sporta Masud Soltanifar izvijestio je FIFA-u da su napravljene sve potrebne pripreme, uključujući odvojene ulaze, dodatnu tribinu i ženske toalete.

Ženama u Iranu već je četiri desetljeća zabranjeno prisustvovati nogometnim utakmicama.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino prošlog je tjedna poručio: “Naša pozicija je jasna i čvrsta. Ženama mora biti omogućen pristup nogometnim stadionima u Iranu. Sada je trenutak da se stvari promijene i FIFA očekuje pozitivan razvoj događaja počevši od prvog sljedećeg iranskog meča kod kuće, u listopadu”.

Za sada nema nikakve promjene u zabrani sudjelovanja žena na nogometnim utakmicama iranske nogometne lige.

Soltanifar i iranski predsjednik Hasan Rohani navodno su obojica skloni ukidanju zabrane ulaska ženama na stadione, no ne mogu se suprotstaviti željama moćnih iranskih klerika, koji smatraju da je stadionska atmosfera neprikladna za žene.

Komentiraj