pixabay

“ŽENE DRŽE POLOVINU NEBA” Kineskinje odsutne iz vrha vlasti, ali ne i iz ljubavnih afera

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je kolegama u Komunističkoj partiji da je “dosta trčanja za užitcima” jer je nemali broj političara u vrhu vlasti, u kojemu je i dalje niska zastupljenost žena, umiješan u ljubavne afere.

Žene čine tek četvrtinu od 2.300 izaslanika koji do utorka sudjeluju na kongresu stranke na vlasti što se održava svakih pet godina.

“Žene drže polovinu neba”, izreka je utemeljitelja režima Mao Ce-tunga iz 1950-ih koja poziva na ravnopravnost spolova, nakon tisućljeća u kojima su žene bile u podređenom položaju u vrijeme Kineskog Carstva.

No od 1949., kada su komunisti utemeljili Narodnu Republiku, nijedna žena nije ušla u sami vrh vlasti, u Stalni komitet politbiroa Kineske komunističke partije u kojemu su sedmorica najmoćnijih koji vladaju zemljom.

To će se tijelo vlasti obnoviti u utorak ili u srijedu, ali će najvjerojatnije i dalje biti rezervirano za muškarce, osim ako se ne dogodi neko čudo.

Takvo je stanje nagnalo Guo Jianmei, odvjetnicu koja se specijalizirala za ženska prava, da uoči kongresa napiše pismo u kojemu upozorava izaslanike na mali broj žena u politici.

“No nema načina da ga predam, jer nijedan partijski izaslanik ne želi nam pomoći”, rekla je Guo za AFP.

“Kina u načelu ne zna kako bi promicala sudjelovanje žena u politici”, ocijenila je.

Ravnopravnost spolova je zajamčena kineskim ustavom. Žene u teoriji za isti posao primaju istu plaću kao njihovi muški kolege. No tradicija je jaka, pa žene većinom obiteljski život pretpostavljaju karijeri.

U vrijeme kada su žene odsutne iz vrha vlasti, kampanja za suzbijanje korupcije koju je Xi pokrenuo 2012. otkrila je velik broj izvanbračnih afera koje se kose s moralnim načelima partije.

“Svaki način razmišljanja i ponašanja koji se vodi trčanjem za užitcima, nedjelovanjem, lijenošću i izbjegavanjem teškoća, jednostavno je neprihvatljiv”, istaknuo je Xi Jinping prošlog tjedna.

Najviši dužnosnik uhićen u okviru ove antikorupcijske kampanje je bivši ravnatelj sigurnosne službe Zhou Yongkang, optužen da je “počinio preljub s velikim brojem žena i da je iskoristio svoj položaj kako bi dobio novac i seks”.

Usto je bivša zvijezda Kineske komunističke partije u usponu Sun Zhengcai isključen iz stranke zbog “teške povrede discipline” i “korištenja položaja za dobivanje seksualnih usluga”.

U studiji koju je 2013. objavilo Narodno sveučilište u Pekingu zaključuje se da je 95 posto najviših dužnosnika uhićenih zbog korupcije imalo izvanbračne veze.

“To je i dalje jako rašireno”, ističe pekinška književnica Zhang Lijia koja o toj temi kani napisati roman. “Nekad su muškarci velikim brojem konkubina potvrđivali svoj društveni status. Danas se ta praksa vraća s ljubavnicama”.

Komentiraj