Booking.com

Ženama poduzetnicama treba potpora svih dijelova društva

Održan je Hrvatsko-slovački forum poduzetnica, u sklopu događanja su predstavljene inspirativne i zanimljive priče četiri poduzetnice iz Hrvatske i Slovačke, a održani su i B2B razgovori.

“Globalno gledano, žene ostvaruju 85 posto potrošačkih odluka i tako kontroliraju 23 trilijuna dolara svjetske potrošnje. Nažalost, statistika ima i drugu stranu, a to je da žene ostvaruju samo 10 posto svjetskoga prihoda. U Hrvatskoj je razlika između plaća muškaraca i žena 12 posto. Kod nas žene čine 52 posto stanovništva, ali u gospodarstvu nisu proporcionalno zastupljene. Pomaka u borbi za ravnopravnost ima, no još uvijek ne možemo biti zadovoljni brzinom kojom se promjene odvijaju. Stoga je ženama koje se ohrabre zakoračiti u svijet poduzetništva potrebna pomoć svih dijelova društva, uključujući institucija“, istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK otvarajući forum.

Dragan Kovačević

Peter Susko, veleposlanik Slovačke u Republici Hrvatskoj, kazao je da u Slovačkoj na svaku ženu poduzetnicu dolaze dva poduzetnika.

“Uzroci tome su ukorijenjene predrasude da žene ne mogu istovremeno voditi i biznis i brinuti o obitelji. Drago mi je da smo se odmaknuli od tih stereotipa domaćice koja se brine o kućanstvu i drago nam je da se žene sve češće pojavljuju u sektorima koje muškarci smatraju svojima i tu ostvaruju puno uspjeha“, naglasio je Peter Susko, dodavši da je smisao foruma govoriti o uspjesima žena, razmijeniti iskustva i stvoriti temelje za nova partnerstva.

Peter Susko

Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva poduzetništva i obrta, izjavila je da se kod nas žensko poduzetništvo poticalo kroz dvije strategije razvoja na državnoj razini, ali da se na žene i dalje često primjenjuje regulatorni okvir koji nema razumijevanje za specifičnosti koje žensko poduzetništvo nosi.

“Voljela bih da žene i muškarci konačno budu ravnopravni u svim segmentima društva pa da ne govorimo o ženskom poduzetništvu, već o poduzetništvu kao takvom. Nadam se da ćete danas na ovom Forumu postići konkretne dogovore. Ovakvi događaji su jasan pokazatelj da napredujemo u borbi za ravnopravnost žena“, poručila je Ana Mandac.

Ana Mandac

“Mi smo zemlja koja ima ženu za predsjednicu, više žena nego muškaraca i više žena koje završavaju fakultete, ali tu naša ravnopravnost staje. Moramo reći da nismo zadovoljni s brojem žena poduzetnica, imamo oko dvije trećine žena koje su samostalne vlasnice tvrtki, ali često je to samo deklarativno. Nemamo dovoljno žena u tehničkim strukama, iako je postotak žena poduzetnica narastao s 18 na 22 posto. Problem je što one često nemaju mogućnosti da dođu do financijskih potpora i pravih kontakata, a upravo to je naša uloga, da im pomognemo i potičemo zdravi poduzetnički duh“, rekla je Gordana Restović, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG.

Gordana Restović

Eliška Kubíková, predsjednica udruge Top centar poduzetnica Slovačke Republike predstavila je rad te udruge koja je osnovana 2001. godine u Bratislavi.

„Često pozivamo poznate poduzetnice koje našim članicama prezentiraju svoje priče o uspjehu. Cilj nam je djelovati u javnom i društvenom životu tako da potičemo naše poduzetnice da krenu u vlastiti biznis, ne samo u Slovačkoj, nego i u inozemstvu. Još se nikad nije dogodilo da se žene susretnu, a da se ne dogodi nekakva suradnja“, naglasila je Eliška Kubíková.

Eliška Kubíková

Komentiraj