Stotine južnokorejskih prosvjednika priključilo se dvjema bivšim ‘ženama za utjehu’ u srijedu u zahtjevu da se poništi dogovor s Japanom kojim se rješava pitanje koje je ostalo neriješeno od Drugoga  svjetskog rata  i opterećuje odnose dviju zemalja.

Dvije ‘žene za utjehu’, što je eufemistički naziv za žene koje su bile prisiljene raditi kao seksualne robinje za japanske vojnike u javnim kućama, kritizirale su vlasti koje su se u ponedjeljak dogovorile s Japanom da “konačno i nepovratno” riješe to pitanje.

“Vlastima se ne može vjerovati”, rekla je jedna od njih, osamdesetosmogodišnja Lee Yon-su.

Ona je kazala da se nju i njezine supatnice nikada nije ništa pitalo kad su političari pregovarali o dogovoru.

“Borit ćemo se do kraja”, rekla je.

Ona i ostali prosvjednici, uključujući studente, oporbene zastupnike i civilne aktiviste, od Japana zahtijevaju, kako kažu, iskrenu ispriku i naknadu za žrtve. “Japan nas je uzeo da budemo ‘žene za utjehu’ i još uvijek nastoji nijekati svoj zločin”.

Južna Koreja i Japan postigli su u ponedjeljak konačni dogovor o rješavanju pitanja “žena za utjehu”.

Po dogovoru, Japan bi trebao uplatiti više od 8 milijuna američkih dolara južnokorejskom fondu za žrtve. Južna Koreja je kazala da će smatrati to pitanje “konačno i nepovratno” riješenim ako koraci koje je obećao Japan budu provedeni.

Oko 200.000 žena bilo je primorano biti seksualnim robinjama za japanske vojnike tijekom Drugog svjetskog rata, a većina su bile Korejke. Danas ih je u Južnoj Koreji živo još 46.

Bilo je i žena iz Kine, Filipina, Indonezije i Tajvana.

Japan je ranije odbijao dati odštetu, tvrdeći da je to pitanje riješeno 1965. kada su dvije zemlje normalizirale diplomatske odnose a Tokio je dao više od 800.000 dolara ekonomske pomoći i kredita Južnoj Koreji.

Komentiraj